Ciasto boczek jest czymś pomiędzy piernikiem, zebra, kołaczem a biszkoptem. W oryginale podaje się go z bita śmietana ale ja go trochę odchudziłam, bo zawiera az 12 zoltek i duzo cukru . Składniki: 300 g miękkiego masla 125 g cukru białego 125 g cukru brazowego maly cukier waniliowy 12 jaj (oddzielone białka od zoltek - 6 białek odrzucamy) 150 g maki pszennej, przesianej z 1 lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyzka przyprawy do piernika szczypta soli maslo do formy forma 28 cm dodatkowo: bita śmietanka lub dzem, ja uzylam moich powideł śliwkowych, wyszło pysznie Wykonanie: Ciasto pokroić i podzielić po 150 g. W jednej misce ubic maslo z białym a w drugiej z ciemnym cukrem Do białej masy dodaj cukier waniliowy a do ciemnej przyprawę do piernika. Po uzyskaniu puszystej masy dodawaj po jednym zoltku, do każdej masy po 6. Następnie po 75 g maki. W osobnej misce ubij 6 białek ze szczypta soli. Podziel po polowie do każdej masy i delikatnie wymieszaj jak ciasto na biszkopt aby masa nie opadła. Przygotuj formę. Wylej 3 lyzki bialej masy, upiecz ja 1 1/2 minuty w temp 240 stopni C. Wyjmij, wlej 3 lyzki ciemnej masy, piecz 1 1/2 minuty i tak do końca. Po upieczeniu ostatniej partii zostaw ciasto w uchylonym piekarniku jeszcze przez 10 minut. Jeszcze cieple posmaruj powidłami lub jak przestygnie udekoruj bita śmietana. Smacznego!
Pamiętam ten zapach, niedziela, ciemny sos z wołowiny lub wieprzowiny, smażona kapusta, ciasto drozdzowe z kruszonka :) Takie zapachy dochodziły z kuchni u Babci Maryni. Uwielbiam smażona kapustę, robię jej kilka wersji a podaje z roznymi dodatkami. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami i zrazami z wołowiny. Inna wariacja, która polecam jest upieczenie smazonej kapusty i zapieczenie jej z parmezanem, jak wyżej lub jako dodatek do wytrawnych pierogów. Palce lizac! Włoska kapustę kroimy w 8 czesci, obgotowujemy w osolonej wodzie, odsaczamy i obsmażamy na klarowanym masle z lyzka oleju. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy serem (tu parmezan) i bulka tarta i pieczemy w temp 240 st C przez okolo 15 minut. Podajemy goraca ze zrazami z wołowiny. Smacznego!
Kilka zdjec ze zbiorow orzechow wloskich. W tym roku piekne zbiory!
Przepyszny makaron, na który przepis przywiozłam z Neapolu. Moja znajoma robila go bardzo często dodając do niego brokuły, gdyż uwielbiała go cala rodzina. Teraz taki makaron robię ja, gdyż moje dziewczynki kochają brokuła i mogłyby go jesc do każdego dania. Makaron robię sama wg tego przepisu. Składniki: swiezy makaron wg tego przepisu na 5 osób (3 dorosłe i 2 dzieci) 1 brokuł 200 g podwędzanego boczku pokrojonego w drobna kostkę 4 zoltka z jaj z wolnego chowu trzy ząbki czosnku pokrojonego w piórka oliwa z oliwek do smażenia oliwa ekstra vergine sol pieprz parmezan starkowany okolo 200 g Wykonanie: Najpierw gotujemy brokuła. Odcedzamy na durszlaku. w dużej misce przygotuj 3 zoltka wymieszane z parmezanem i taka iloscia oliwy z oliwek vergine aby masa byla dosc luzna ale nie za rzadka. Smażymy boczek na zloty kolor na oliwie do smażenia, dorzucamy czosnek, szklimy. Przekładamy do masy jajecznej.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przekładamy od razu do miski, mieszamy szybko aby goracy makaron scial zoltka i rozpuscil ser. Na koniec ukladamy brokul. Podajemy od razu. Jako przystawke proponuje podac chleb (focaccie) i salatke caprese. Smacznego!
Przepyszne ciasto drozdzowe z tarkowanymi jabłkami i cynamonem. Juz takie ciasto mam na blogu tyle, ze tym razem zmiana jest wprowadzenie tarkowanych jabłuszek TU znajdziecie przepis i sposób wykonania i krojenia. Przepis zawiera dodatkowo dwa jabłka, które tarkujemy na dużych oczkach i mieszamy z dwoma lyzkami mieszanki cukru i cynamonu. Reszta jest tak jak w przepisie. Jabłka układamy na cieście gdy je pokroimy. Polecam szczególnie teraz gdy zaczynają się zbiory jabłek. Pychotka!
"Dlaczego kochamy to polaczenie? Nie wiem jak Wy ale dla mnie zapach jabłek i cynamonu kojarzy się zawsze z dziecinstwem, gdy babcia piekla drozdzowke z cynamonem i kruszonka a do tego kompot z jabłek. Teraz, po latach, nieważne w jakiej kolejności i jak skomponowane, jabłka z cynamonem sa czymś magicznym. Przygotujcie takie ciasto i poczujcie się jak u Babci w kuchni pachnącej sadem :)"
Tarta jest puszysta, lekka i pyszna. Polecam szczególnie w okresie jesiennym gdy mamy dostęp do swiezych śliwek. W ciastach ucieranych dobrze sprawdzają się tez Śliwki mrożone, ale w tartach a pieczonym kremie lepiej gdy damy Śliwki swieze , mniej w nich wody. Składniki:
220 g maki pszennej 1 jajko maly cukier waniliowy 100 g masla, zimnego, pokrojonego w male kawałki szczypta soli 50 g cukru pudru Krem:
200 ml Śmietanki kremówki 3 duze jaja 80 g brazowego cukru trzcinowego 1/2 wydrylowanych śliwek, pokrojonych
Ugniatamy ciasto w mikserze. Wkładamy do lodówki na godzinę. Układamy rozwałkowane ciasto w posmarowanej masłem formie do tart. Nakłuwamy widelcem, nakładamy Śliwki i wylewamy krem, który ubiliśmy z polaczenia jaj, Śmietanki i cukru. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni C przez 30 minut.
Przed pokrojeniem nalezy schlodzic tarte aby krem dobrze się zsiadł.
Wspaniale danie, które mozna podac nawet na najbardziej eleganckim obiedzie. Mozna zaskoczyć ukochanego, przyjaciol lub rodzinę (teściowa?) :) Polecam nawet tym, którzy boja się eksperymentowac, gdyż wbrew pozorom jest to bardzo proste danie. Składniki: polędwica wieprzowa 0,5 kg szpinaku, swiezego 100 g ricotty jajko sol pieprz maslo opakowanie ciasta francuskiego lyzka masla lyzka chilli swiezego i pokrojonego drobno. maka do podsypywania woda do spryskania blachy Musimy najpierw umyć i osuszyć poledwiczke wieprzowa (mozna tez uzyc piersi z kurczaka, mielonego lub ryby) Myjemy i osuszamy pól kg szpinaku. Poledwiczke przekrajmy w polowie ale nie do konca tak aby uzyskac roladkę, oprószamy sola i pieprzem i odkladmay. Szpinak dusimy na patelni z odrobina masla, sola i pieprzem i chilli. Studzimy. po ostudzimy dodajemy 100 g ricotty i jedno jajko. Mieszamy i te masę układamy na polędwicy. Rozkładamy ciasto francuskie i na brzegu układamy polendwiczke. Zamykamy i ozdabiamy. Blachę spryskujemy woda i układamy na niej ciasto. Pieczemy okolo 35-40 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed pokrojeniem nalezy odczekać jakieś 10 minut. Podawać z sosem pieprzowym. Smacznego!
Przecudowny chlebek, miękki, pachnący i puszysty. Przepis podpatrzyłam i trochę pozmieniałam Tu Polecam do zup, makaronów i na śniadanie niedzielne. Znika w mgnieniu oka. składniki: 3 szklanki (u mnie cup) maki pszennej 4 lyzki, plaskie, bardzo miękkiego masla 1,5 lyzeczki soli 7 g suchych drozdzy 250 ml mleka 2 roztrzepane jajka pól pol lyzeczki cukru do posmarowania: 100 g bardzo miękkiego masla glowka czosnku, średnia swieze zioła, rozmaryn, tymianek, oregano, pietruszka, bazylia - okolo szklanki gruba sol morska ser tarkowany ( parmezan lub inny twardy) . Wykonanie: Make przesiewamy i mieszamy z sola. Drozdze rozpuszczamy z ciepłym mleku z cukrem. Tak sprawdzamy, czy sa jeszcze dobre, jeśli urosną sa dobre, takie, które nie zmienia faktury sa do wyrzucenia, sa martwe. Do maki dodajemy maslo, jajka i mleko z drozdzami i cukrem. Mieszamy na gładkie ciasto. Ugniatamy okolo 10 minut. Odstawiamy w cieple miejsce na 1,5 h.
Wałkujemy.
Smarujemy farszem utłuczonym w moździerzu i posypujemy serem, Kroimy wzdloz.
Plastry układamy jeden na drugim.
Następnie kroimy w kwadraty i układamy jeden na drugim i tak wkładamy do keksowki wylozonej papierem pergaminowym.