Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

środa, 4 września 2013

Bulka pita nadziewana kurczakiem i warzywami



Uwielbiam tureckie jedzenie, kurczaka i warzywa.. W tym daniu wykorzystałam trzy ulubione składniki - chlebek pita, pieczonego kurczaka i rukiew wodna.

Chlebki pita kupuje piekę całego kurczaka i zamiast zajadac go z ryzem lub pospolicie z ziemniakami, napycham go po brzegi kurczakiem, cebulka, papryka, rukwią i polewam sosem czosnkowym i sosem chilli.

Kochamy!

Aby przygotować ten pyszny chlebuś możesz wykorzystać przepis na jego wykonanie lub go po prostu kupic. Niedawny grecki tydzień w Lidlu zaowocował zapchana szafa greckimi pitami z kolendra.

Upiecz kurczaka w calosci lub zgriluj piers kurczaka na grillu, przygotuj kilka rodzaji warzyw takich jak cebulka, pomidor, ogórek, salaty, papryki. Do koloru do wyboru.

 Napchaj mięso do srodka, przekladajac je warzywami i sosami i---- WCINAJ!

Film o tym jak wykonac chlebki pita




Przepis:

mąka pszenna typ 500 - 125 g
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 - 125 g (niekoniecznie - można zwiększyć ilość zwykłej mąki pszennej)
świeże drożdże - 18 g
woda - 120 ml
olej - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka

przepis bierze udział w akcji











zapraszam na moje akcje na durszlaku





























Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis , jak będę miała robić chlebek pita to już wiem skąd wezmę przepis

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pitę nadzianą kurczakiem i warzywami!!!!
    Zapraszam do udziału w konkursie - http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń