Niedawno skusiły mnie tortille, nie, nie te ze sklepowej polki, lecz te własnej roboty. Sa przepyszne, dzieci pomagają w przygotowaniach i gwarantuje, ze zjedzą je w mgnieniu oka. :)
Składniki:
1 kg maki pszennej 1,5 cup oleju slonecznikowego 1,5 cup bardzo cieplej wody szczypta soli lyzka proszku do pieczenia
Smażymy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i na średnim ogniu. Musza się tylko sciac, nie za mocno podpiec bo się beda lamac.
Gorące na stol a dodatki to u nas: salata, tzatziki, sos guacamole, ogórki, kurczak, fasola, kukurydza.. a u was? co dusza zapragnie.
świetny przepis, wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa uczta, ja zawsze na tygodniu meksykańskim w Lidlu kupuję tortille, jest kilka rodzai, ale taką domową muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuń