Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

piątek, 29 września 2017

Chińskie pierożki



Nie wiem jak Wy ale ja mam bzika na punkcie pierogów. Wszelakich. Z przeróżnymi nadzieniami i we wszystkich możliwych rozmiarach i smakach.
Kocham nasze polskie ruskie , kołdunki, z kapustą i grzybami. 
Uwielbiam włoskie pierożki ale te, które dawno temu skradły moje serce i, które uwielbiam ponad wszystko to pierożki chińskie. 
Wontony , które wrzucam do bulionu zamiast makaronu często zastepuja ten nasze polskie kołdunki.

Ostatnio odkryłam chiński sklep, który znajduje się na przeciwko polskiego sklepu w Rossendaal i dowiedziałam się, że cały czas robiłam pierożki nie do końca  tak jak powinno się je robić. Uprzedzam od razu, ze nie często robię sama ciasto do chińskich pierożków. Niestety, nie ma co się oszukiwać, chcąc zrobić dobry wyrób trzeba mieć mąkę pszenna z Chin itp. więc idąc na łatwiznę użyję ciasta gotowego kupowanego w sklepie. 

Tak więc mamy trzy rodzaje zwyczajnego ciasta na pierogi na bazie mąki i wody.
Jest ciasto do gotowanych pierożków, smażonych i gotowanych i do smażenia w głębokim tłuszczu.

Postawiłam na te drugie gdyż chciałam wyprobówać nowy sposób, którego jeszcze nie robiłam a chodził za mna od jakiegoś czasu , gdyż wyglądał smakowicie.

Tak więc wyczarowałam pierożki podsmażane na tłuszczu, podlane wodą. Właśnie w taki sposób dogotowuje się farsz w nich zawarty.

Co do farszu. 

Wontony to pierożki gotowane i używane to zupy pod tą samą nazwą. Nadzienie składa się z siekanej wieprzowiny najlepiej z mostka wieprzowego, gdyż ma sporo tłuszczu, który się wytopi i właśnie ten tłuszcz z mięsa ugotuje nadzienie w swoim własnym sosie. Do tego dodajemy siekane krewetki i szczypiorek, swieży imbir i pieprz i sól.

Kolejne pierożki to te gotowane na parze. 
Do nich możemy użyć ciasta zwykłego lub półdrożdżowego. Półdrożdżowe te te pięknie pękate kule misternie składane. Jeśli dobrze pamiętam musza mieć po 16 zakładek. Nie mniej nie więcej bo to wpływa na ich smak. Ach ci Chińczycy. 

Moje pierożki wykonałam z ciasta, które przeznaczone jest i do gotowania i do podsmażania. 








Nadzienie:

Moje nadzienie składało się w tym akurat przypadku z pieczonego kurczaka i szczypiorku. Często robię takie same też z mięsem i porem lub sałatą lodową. 
Dodatki do nadzienia mogą być przeróżne,  tak jak i w polskich pierogach. Pamiętajmy jednak, że chcąc uzyskać trochę orientalnego smaku musimy dodać świeży imbir i szczypiorek. 

Obowiązkowym dodatkiem do takich pierożków jest sos sojowy wymieszany z octem ryżowym. 






Pierożki układamy na patelni , na którą wcześniej wylewamy okolo 5 łyżek oleju sezamowego. 
Podsmażamy przez około 2 minuty na średnim ogniu.
Dolewamy pół szklanki wody i szybko przykrywamy aby para nie uciekła. W tej właśnie parze ugotują się nasze pierożki.

Zdejmujemy z ognia po okolo 3-4 minutach . Wszystko zależy od tego jakie mamy nadzienie. 
Nadzienie z surowego mięsa zawsze potrzebuje minuty, dwóch dłużej.


Mam nadzieję, że tym postem przybliżyłam Wam chociaż odrobinę zagadnienie chińskich pierożków. To temat woda, ogromny jak same Chiny.

Czasami dobrze jest siegnąć poza nasze tradycje i zernąć przychylnym okiem na przysmaki z dalkich krajów.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczne!
    Muszę sprawdzić, czy mój lokalny azjatycki sklep sprzedaje takie ciasto...
    :)

    OdpowiedzUsuń