skladniki:
1/2 kg maki pszenn ej
1 opakowanie drozdzy instant (7g)
szklanka cukru
cynamon (okolo 1,5 lyzki)
1/2 kostki masla (125 g)
1 szklanka mleka
1 zoltko plus lyzka mleka
wykonanie:
Wymieszaj drozdze z maka i 3 lyzkami cukru, maslo rozpusc w mleku i po ostudzeniu dodaj do suchych skladnikow.
dobrze wymieszaj, ugniataj okolo 10 minut i odstaw do wyrastania, musi wyrastac conajmniej 40 minut.
Lub wrzuc do maszyny wszystkie skladniki i wlacz na mieszanie z wyrastaniem.
po wyrosnieciu postepuj wg wskazowek nizej
rozwalkuj, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp cynamonem z cukrem.
przekroj wzdloz na trzy czesci
poloz jedna na drugiej
pokroj w kwadraty
uloz w blaszce...
piecz okolo 35 minut w temp 220 stopni C.
1/2 kg maki pszenn ej
1 opakowanie drozdzy instant (7g)
szklanka cukru
cynamon (okolo 1,5 lyzki)
1/2 kostki masla (125 g)
1 szklanka mleka
1 zoltko plus lyzka mleka
wykonanie:
Wymieszaj drozdze z maka i 3 lyzkami cukru, maslo rozpusc w mleku i po ostudzeniu dodaj do suchych skladnikow.
dobrze wymieszaj, ugniataj okolo 10 minut i odstaw do wyrastania, musi wyrastac conajmniej 40 minut.
Lub wrzuc do maszyny wszystkie skladniki i wlacz na mieszanie z wyrastaniem.
po wyrosnieciu postepuj wg wskazowek nizej
rozwalkuj, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp cynamonem z cukrem.
przekroj wzdloz na trzy czesci
poloz jedna na drugiej
pokroj w kwadraty
uloz w blaszce...
piecz okolo 35 minut w temp 220 stopni C.
smacznego!
dla mnie wszystko co cynamonowe znajduje się w czołówce ;)
OdpowiedzUsuńmoja rodzinka kocha cynamonowe drozdzowki, wiec czesto je pieke..:)
UsuńOj jak ja kocham cynamonowe bułki.. to moje ulubione!
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam i zapraszam do siebie:)
dziekuje za odwiedziny, juz biegne..:)
Usuńdziekowac bardzo :)
OdpowiedzUsuń