Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
czwartek, 9 sierpnia 2012
Tarteletki z kremem karpatkowym
,,, dzisiejszy przepis jest wariacja na temat ciasta krchego, tarty i karpatki. Efekt? Przepyszna slodkosc, w sam raz dla dzieci, ktore obiecuje, po jednym beda mialy dosc. Dla doroslych proponuje dodac do kremu odrobinke rumu dla zlamania slodkiego smaku,,,
Skladniki ciasta:
1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki maki krupczatki
110 g masla, zimnego, pokrojonego w kostke
1 jajo
3 lyzki cukru
maly cukier waniliowy
szczypta soli
Skladniki kremu:
0,75 l mleka
50 g masła
1 szklanka cukru
cukier waniliowy (duży lub dwa małe)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
2 całe jaja
jeden budyń waniliowy lub smietankowy bez cukru
Wykonanie ciasta:
Do miksera z koncowka z nozem wsyp make, wrzuc maslo, jajko, sol, cukry i zmieszaj. Schlodz okolo godziny w lodowce. Rozwalkuj i pokroj na kwadraty. Male foremki do tarteletek wysmaruj maslem i wyloz je ciastem. Ponakuwaj i wyloz je papierem sniadaniowym, wsyp groch lub ryz, cos, co obciazy ciasto, aby nie roslo i zeby brzegi sie nie zapadly. Piecz 15 minut , wyjmij obciazenie i piecz nastepne 5 minut do zbrazowienia ciastek. Wyjmij z foremek i wystudz.
Wykonanie kremu:
Pół litra mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym następnie w szklance mleka wymieszać mikserem jajka, budyń oraz obie mąki i wlać to na wrzące mleko. Zagotować ciagle mieszając. Przestudzić. Dodac maslo i wymieszac. Wyłożyć na tarteletki.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają zachęcająco :))
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo..:)
Usuń