Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
poniedziałek, 13 maja 2013
Tarta Tatin z gruszkami w/g Jamie Oliver
Rewelecyjne ciasto z gruszkami, tak z gruszkami, nie z jablkami. Tradycyjnie byly to jablka, ale, coz, dzisiaj zmieniamy tradycje :)
Skladniki:
100 g cukru pudru
1 laska wanilii, wyskrobany miaz osobno
3 twarde, lekk niedojrzale gruszki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i skropione sokiem z cytryny
20 g masla
1/2 lyzeczki mielonego imbiru
1 garsc uprazonyc platkow migdalowych,
250 g gotowego ciasta ptysiowego ( lub francuskiego)
1 duze jajko
1 lyzeczka mleka
listki oberwane z kilku galazek swiezego tymianku
Rozgrzej piekarnik do temp. 190 st C .bDo ciezkier zaroodpornej patelni z grubym dnem, o srednicy 20 cm, wsyp cukier, wrzuc laske wanilii i wlej 100 ml wody. Doprowadz do wrzenia. Gotuj ten syrop na malenkim ogniu, az zgestnieje i zamieni sie w fantastyczny, ciemnobrazowy karmel. (Pamietaj o tym, zeby nie mieszac karmelu podczas gotowania, poniewaz moze to wplynac na to, jak zachowa sie cukier!).
Kazda gruszke pokroj na 6 kawalkow. Wloz je do karmelu i delikatnie zamieszaj tak, aby sie nim rownomiernie pokryly. Dodaj maslo i gotuj jeszcze 5 minut, do czasu, az uzyskasz gesty maslany sos karmelowy. Ostroznie wylacz palnik i posyp sos imbirem oraz platkami migdalowymi.
Rozwalkuj ciasto na placek o grubosci 1 cm i wykroj z niego okrag o srednicy dna patelni. Roztrzep jajko z mlekiem. Przykryj gruszki ciastem, dociskajac je wzdluz brzegow. Wierzch ciasta posmaruj niewielka ilscia mieszaniny mleka z jajkiem. Wstaw patelnie do nagrzanego piekarnika na okolo 20 minut lub do czasu, az ciasto sie zrumieni. Wowczas wyjmij patelne z piekarnika i odstaw do przestygniecia. Przykryj patelnie talerzem odpowiedniej wielkosci i przytrzymaj go reka w rekawicy. Bardzo ostroznie, ze wzgledu na znajdujacy sie na patelni gorocy plyn, szybko odwroc patelnie do gory dnem, tak aby tarta zsunela sie na talerz.
Podawaj natychmiast z lodami lub bita smietana.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Gruszki uwielbiane przeze mnie w każdej postaci, takie muszą być nieziemskie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za mily komentarz. )
Usuń