Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

poniedziałek, 13 maja 2013

Pizze i focaccie



Powiem tak, kazda fociaccia i kazda pizza jest dobra, jesli dobry jest spod. Podstawa jest ciasto. Podstawa ciasta jest maka. Osobiscie uzywam tylko wlaskiej maki do pizzy lub semoliny na fociaccie.

 



Skladniki na ciasto:


1 kg maki semolina lub maka na pizze) - kup we wloskim sklepie
600 ml wody (moze byc tez 500 ml wody i reszta to dodatki takie jak np plynne maslo, oliwa, piwo, wybor nalezy do ciebie)
30 g soli
30 g cukru
21 g suszonych drozdzy
do focacci uzywamy jeszcze 3 lyzek oliwy z oliwek do pizzy nie


Wykonanie:
Osobiscie mieszam skladniki w maszynie do chleba, wyjmuje i przekladam do duzego naczynia. Odstawiam na co najmniej 2 godziny w cieple miejsce, aby ciasto podwoilo swoja objetosc.
Wyjmuje z miski, ugniatam okolo 10 minut i dziele na czesci. Reszta zalezy od naszej wyobrazni i checi.
Na pizze robimy jeszcze sos np pomidorowy.  
Na patelnie wlewamy 3 lyzki oliwy z oliwek, wrzucamy czosnek pokrojony w piorka, zrumieniamy i dodajemy pomidory, gotujemy okolo 5 minut, solimy, pieprzymy. Mozemy dodac tez swieze ziola, ale ich nie gotujemy gdyz straca swoj aromat.

Na wysmarowana blaszke wykladamy cienko rozwalkowane ciasto, smarujemy sosem, i ukladamy dodatki.. 

pieczemy okolo 20 minut w temp 240 St C.


Focaccia
Ciasto na fociaccie ukladamy na blaszce, wysmarowanej uprzednio tluszczem, polewamy oliwa z oliwek i wciskamy ja palcami w ciasto.. posypujemy dodatkami.
Ziola, pomidory, sery, cebulka z boczkiem...


pieczemy tak jak pizze..

Smacznego!
 


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz