Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

poniedziałek, 13 maja 2013

Tarta truskawkowa..




Tarta jest cudowna. Polecam tym, ktorzy uwiebiaja smak truskawek o kazdej porze roku. Tarte robimy ze swiezch truskawek lub mrozonych, z tymze mrozone musimy rozmrozic odsaczajac nadmiar wody, aby tarta dobrze nam sie sciela.


Skladniki na ciasto kruche tak jak w tarcie cytrynowej w/g Julii Child.


skladniki:



1 i 1/2  szklanki maki tortowej

1/2 szklanki maki krupczatki,

170 g schlodzonego masla, 

szczypta soli,

2 lyzki cukru,

pol szklanki bardzo zimnej wody (lodowatej),



Do miksera z nozem wsypac make, przesiana, dodac pokrojone w kostke maslo, sol, cukier, miksowac pulsacyjnie okolo 10 sekund, ponownie 10 sekund i dodac wode, jeszcze raz 10 sekund az ciasto zbije sie w kule.



Przelozyc na blat oproszony maka, uformowac gladka kule, owinac w folie spozywcza i wlozyc na 1/2 h do zamrazalnika lub na 2 h do lodowki.

Wyjac, rozwalkowac na posypanej maka stolnicy, forme do tarty posmarowac maslem, wylozyc ciastem, docisnac do foremki, ponakuwac widelcem, wylozyc papierem do pieczenia, wsypac groch, lub ryz, do obciazenia ciasta i zapiekac okolo 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjac, usunac obciazenie, opiekac jeszcze okolo 5 minut do zbrazowienia spodu.



wyjac.
 Skladniki na mase truskawkowa:


5 jaj
150 gram cukru,
2 lyzeczki maki ziemniaczanej,
120 ml przetartych truskawek,
250 ml smietanki kremowki,


Zmiksowac, lecz nie ubijac, tak, aby nie powstala piana na powierzni masy. Aby masa sie nie sciela w czasie pieczenia, musimy mase z truskawek  dodawac do zmiksowanych skladnikow, powoli i delikatnie go dolewajac.

Wlac na spod i piec w temp. 200 stopni C okolo 30 minut, do sciecia sie masy. Wyjac i ostudzic. Wlozyc do lodowki na conajmniej jedna godzine.
Podawac schlodzona.
Pycha.
Smacznego!
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz