Tarta jest cudowna. Polecam tym, ktorzy uwiebiaja smak truskawek o kazdej porze roku. Tarte robimy ze swiezch truskawek lub mrozonych, z tymze mrozone musimy rozmrozic odsaczajac nadmiar wody, aby tarta dobrze nam sie sciela.
Skladniki na ciasto kruche tak jak w tarcie cytrynowej w/g Julii Child.
skladniki:
1 i 1/2 szklanki maki tortowej
1/2 szklanki maki krupczatki,
170 g schlodzonego masla,
szczypta soli,
2 lyzki cukru,
pol szklanki bardzo zimnej wody (lodowatej),
Do miksera z nozem wsypac make,
przesiana, dodac pokrojone w kostke maslo, sol, cukier, miksowac
pulsacyjnie okolo 10 sekund, ponownie 10 sekund i dodac wode, jeszcze
raz 10 sekund az ciasto zbije sie w kule.
Przelozyc na blat oproszony maka,
uformowac gladka kule, owinac w folie spozywcza i wlozyc na 1/2 h do
zamrazalnika lub na 2 h do lodowki.
Wyjac, rozwalkowac na posypanej maka
stolnicy, forme do tarty posmarowac maslem, wylozyc ciastem, docisnac do
foremki, ponakuwac widelcem, wylozyc papierem do pieczenia, wsypac
groch, lub ryz, do obciazenia ciasta i zapiekac okolo 15-20 minut w
temperaturze 200 stopni C. Wyjac, usunac obciazenie, opiekac jeszcze
okolo 5 minut do zbrazowienia spodu.
wyjac.
Skladniki na mase truskawkowa:
5 jaj
150 gram cukru,
2 lyzeczki maki ziemniaczanej,
120 ml przetartych truskawek,
250 ml smietanki kremowki,
Zmiksowac, lecz nie ubijac, tak, aby
nie powstala piana na powierzni masy. Aby masa sie nie sciela w czasie
pieczenia, musimy mase z truskawek dodawac do zmiksowanych skladnikow,
powoli i delikatnie go dolewajac.
Wlac na spod i piec w temp. 200
stopni C okolo 30 minut, do sciecia sie masy. Wyjac i ostudzic. Wlozyc
do lodowki na conajmniej jedna godzine.
Podawac schlodzona.
Pycha.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz