Podstawowy przepis na mufiny. Przy kazdym kolejnym przepisie zmieniam tylko dodatki. Te ze zdjecia sa z kawalkami czekolady, polecam tazke z owocami mrozonymi, migdalami, pistacjami lub wytrawne z boczkiem i cebulka. Zamiast cukru dodaje sypkie ziola.
składniki
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 duże jajko
1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)
1/2 szklanki oleju roślinnego
ja dodałam jeszcze czekoladę. duuużoooo czekolady.:)
Przesiać
mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć
jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych
składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu
te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo
wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch
trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe.
Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz