Nareszcie w Holandii nastalo lato. Pozno, lecz lepiej pozniej niz wcale. Z tej okazji pomidorowo, letnio, oliwkowo i winnie. Przepis ten bierze udzial w akcji - konkursie na durszlaku. Dobieramy potrawy do wina alzackiego. Wiec dobieram. Mysle, ze zasmakuje i Wam i Jury konkursu. Polecam na goracy dzien , bo wlasnie wtedy mamy najmniejsza ochote na gotowanie ale wielkie apetyty na dobre jedzenie.
Jest szybka w przygotowaniu i dokladnie tak znika z polmiska - w mgnieniu oka.
Skladniki:
- pomidory w roznych rozmiarach, smakach, ksztaltach i kolorach (najlepiej ekologiczne - te uzyte w przepisie sa z mojego ogrodu, pomaranczowe, czerwone, zolte koktajlowe, Tygrysie, czarna grusza, san Marzano )
- Cebula (biala i czerwona)
- ser (mozna uzyc takiego jaki masz w lodowce, lecz nie zolty, mozarella, plesniak )
- bazylia, swieza, najlepiej ekologiczna,
- szczypiorek (niekoniecznie)
- seler naciowy (jedna lozyga)
- oliwa extra vergine
- sol, pieprz i chili swieze
Pomidory kroimy w czastki (takie jakie lubimy), cebule w krazki, szczypiorek drobno, ser w kostke lub kruszymy w przypadku plesniaka na kawaleczki, seler w paseczki, chili bardzo drobno.
Bazylie kroimy w paseczki. Mieszamy wszystkie skladniki w misce. W sloiku wymieszaj oliwe z pieprzem i sola, wlej do warzyw, zamieszaj .. przeloz na polmisek, podawaj z chrupiaca francuska bagietka i winem
Muscat d’Alsace.
Muscat d’Alsace.
Dlaczego akurat to wino? Poniewaz wlasnie ono najlepiej, latem, pasuje do salatek i warzyw. Podawane jest z przystawkami, wiec jak najbardziej polecam je do mojej letniej salatki. Jego cudowny smak utrzymany w tonacji brzoskwin, moreli i mandarynek zlagodzi smak chili , a podkresli smak slodkich pomidorow.
Polecam!!
Przepis bierze udzial w akcji
Przepis bierze udzial w akcji
smacznego!!!
mm ale kolorki:)
OdpowiedzUsuńpiekne prawda..natura jest cudowna..:)
Usuńbardzo apetycznie wygląda! bardzo lubię sałatki, mają nieskończone możliwości :)
OdpowiedzUsuńdokladnie tak jest z salatkami..:)
UsuńŚwietna sałatka:)
OdpowiedzUsuń