Witajcie kocgani. Dawno mnie nie było na blogu.
Święta święta i po świętach. Czas na dobry przepis.
Chciałam się z wami podzielić nowym odkryciem. Kurczak z rożna z piekarnika. Czy uda się? Jasne, że tak. Jeden warunek. Musisz mieć piekarnik z krecacym się roznem. Przyprawy to jednoa rożno to drugie i bardzo ważne.
A więc przyprawy
Potrzebujesz
Łyżeczka soli
2 łyżeczki papryki w proszku
Łyżeczka suszonej cebuli
1/4 łyżeczki suszonej kolendry
3/4 łyżeczki czosnku suszonego
1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego
3/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki suszonego chilli
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kutczaka.
Kurczak musi byc suchy.
Nie dajemy absolutnie żadnego oleju. Tylko przyprawy.
Nadziewamy na szpikulec.
Piekarnik ustawiamy na 180 stpni C.
Pieczemy godzinę i 15 minut . Jeśli z kurczaka po nakuciu wypływa metny sok musimy piec jeszcze okolo 10 minut. Kurczak do 1,5 kg powinien być gotowy po 1,5 h.
Podajemy z frytkami i surówką ze świeżych warzyw.
Życzę snacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz