Najpyszniejsze paczki na swiecie. Mięciutkie, delikatne i puszyste. Obiecuje, ze robiąc wszystko według przepisu, paczki udadzą się i co najlepsze , na drugi dzień beda nadal puszyste.
Składniki na ciasto:
800 g mąki pszennej + około 50 - 70 g do podsypywania
14 g drożdży suchych lub 28 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
100 g drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mleka
4 duże jajka
2 żółtka
100 g masła, roztopionego
3 łyżki ekstraktu z cytryny lub pomarańczy
Dodatkowo:
konfitura z róży do nadziania
lukier lub cukier puder do oprószenia
5 l oleju do smażenia
Osobiście smaze w maszynie do frytek, bo łatwiej tam ustawic temperaturę i korzystam ze specjalnego oleju do frytkownicy.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w maszynie dodając najpierw suche, pozniej po lewej sol, po prawej cukier. Na koniec płyny i drozdze. Wszystkie składniki musza byc w temp pokojowej, mleko podgrzewamy z masłem. Musi byc naprawdę cieple aby drozdze zaczely jak najszybciej pracować.
Wyrabiając ręcznie trzeba wymieszać make z cukrem, drozdzami i sola, pozniej dodac mleko z rozpuszczonym masłem i roztrzepane jajka. Na koniec ekstrakt.
Ciasto musi wyrastać co najmniej 1,5 godziny w ciepłym pomieszczeniu.
Pozniej je ugniatamy , formujemy paczki i układamy na powierzchni posypanej maka i odstawiamy ponownie na co najmniej 1 h w cieple miejsce.
Gdy paczki pięknie napuchną trzeba rozgrzac olej z lyzka spirytusu lub octu do temp 180 stopni C, nie mniej i nie więcej.
Smazamy po 3 paczki, nie więcej, bo temp oleju spadnie za mocno.
Pamiętajmy, ze tylko bardzo mocno wyrosniete paczki pięknie nam się usmaza i beda miały obwodke. Jeśli paczki nie wyrosną, lub uszkodzimy je przy wrzucaniu na olej i zejdzie z nich powietrze otrzymamy kluchy, które nasiakna tłuszczem i juz nie wyrosną w oleju.
Ostudz na papierze kuchennym, nadziewaj konfitura i posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Lukier:
2 szklanki cukru pudru, lyzka ciepłego soku z cytryny. Mieszamy a gdy lukier jest za twardy dodajemy po kilka kropel wrzątku.
Smacznego!
O rany...a ja dziś myślałam o pączkach..a tu takie pysznie wyglądające..muszę chyba jutro zrobić..
OdpowiedzUsuńPączki!!! Mogłabym jeść całymi dniami i nocami!
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam domowe... potem stwierdziłam, że nie mam na to siły :P
OdpowiedzUsuń