Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
czwartek, 3 października 2013
Pierogi ruskie
Podejrzewam, ze pierogi umie robic wiekszosc z nas, nie tylko Panie ale i Panowie. Przepis ten bierze udział w konkursie na Moje smaki, dlatego wrzucam go na bloga. Ale kto wie, moze przyda się komus kto jeszcze nigdy ich sam nie wykonał. Wbrew temu co się mówi o pierogach, nie taki diabeł straszny jak go malują.. Sa naprawdę nie trudne w wykonaniu. Trzeba po prostu wejsc w rytm i nabrać wprawy.
Czy smak pierogów przypomina Wam tak jak i mi smak dzieciństwa?
Farsz :
Ugotuj ziemniaki (10 sztuk na okolo 40 pierogów), na gorąco ubij je mikserem z dwoma lyzkami masla, lub przepusc przez maszynkę, na ciepło.
Po wystygnięciu dodaj twaróg poltlusty ( okolo 300g). Posól, popierz. Ziemniaki w gotowaniu tez sole. Mozna dodac warzywko, dodaj zoltko i usmażona, pokrojona w kosteczkę cebule.
Taka masa, przestudzona nadaje się juz do nadziewania naszych pierogów.
Ciasto na pierogi robimy z 2 szklanek maki pszennej przesianej, 2/3 szklanki cieplej wody, 1 roztrzepanego jajka, szczypty soli i lyzki oliwy lub oleju.
Ugniatamy, wałkujemy na prostokąt, kolo co tam komu wygodniej, wycinamy kola szklanka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
Pierogi odkładamy zawsze na sucha sciereczke i przykrywamy druga. Wtedy pozbywamy się nadmiaru maki i pierogi sa czyste i nie pooblepiane kisielem po wyjęciu z wody. Wygladaja duzo ladnie i smakują pierogami a nie maka. :)
Zagotuj wode w dużym garnku, posól, wrzucaj pierogi partiami, przemieszaj delikatnie drewniana lyzka od dna, poczekaj az wyplyna i gdy woda znów się zagotuje zmniejsz gaz. Gotuj okolo 2 - 3 minut na małym ogniu, wyjmij lyzka cedzakowa na polmisek.
U mnie wygląda to tak, ze obsmażam boczek i cebulkę i pozniej tym sosem przekładam pierogi, zeby się nie kleiły.
Podawaj od razu, gorące.
Smacznego!
http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kocham pierogi z każdym farszem,mniam,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZobaczyłam to zdjęcie i wyglaga tak apetycznie, że teraz myślę tylko o tym by zjeść pierogi!:)
OdpowiedzUsuńAle pierogów :) mój jeden z synów był by w siódmym niebie zawsze jak ma przyjechać to muszą być pierogi z serem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
boskie ja robie podobnie tylko dodaje skwareczki do farszu jeszcze :)
OdpowiedzUsuńPierogi z jagodami i polane boczkiem z cebulką? Co to za smak? Myślę, że z masełkiem lub śmietanką.
OdpowiedzUsuńA gdzie tu są pierogi z jagodami?
UsuńA gdzie tu są pierogi z jagodami?
Usuń