Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

poniedziałek, 30 września 2013

Ciasto boczek


Ciasto boczek jest czymś pomiędzy piernikiem, zebra, kołaczem  a biszkoptem. W oryginale podaje się go z bita śmietana ale ja go trochę odchudziłam, bo zawiera az 12 zoltek i duzo cukru .


Składniki:
300 g miękkiego masla
125 g cukru białego
125 g cukru brazowego
maly cukier waniliowy
12 jaj (oddzielone białka od zoltek - 6 białek odrzucamy)
150 g maki pszennej, przesianej z 1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzka przyprawy do piernika
szczypta soli

maslo do formy
forma 28 cm

  dodatkowo:
bita śmietanka lub dzem, ja uzylam moich powideł śliwkowych, wyszło pysznie


Wykonanie:
 Ciasto pokroić i podzielić po 150 g.
W jednej misce ubic maslo z białym a w drugiej z ciemnym cukrem
Do białej masy dodaj cukier waniliowy a do ciemnej przyprawę do piernika.
Po uzyskaniu puszystej masy dodawaj po jednym zoltku, do każdej masy po 6. Następnie po 75 g maki.
W osobnej misce ubij 6 białek ze szczypta soli.
Podziel po polowie do każdej masy i delikatnie wymieszaj jak ciasto na biszkopt aby masa nie opadła.
Przygotuj formę. Wylej 3 lyzki bialej masy, upiecz ja 1 1/2 minuty w temp 240 stopni C. Wyjmij, wlej 3 lyzki ciemnej masy, piecz 1 1/2 minuty i tak do końca.
Po upieczeniu ostatniej partii zostaw ciasto w uchylonym piekarniku jeszcze przez 10 minut.

Jeszcze cieple posmaruj powidłami lub jak przestygnie udekoruj bita śmietana.

Smacznego!




Print Friendly and PDF

3 komentarze: