Pamiętam ten zapach, niedziela, ciemny sos z wołowiny lub wieprzowiny, smażona kapusta, ciasto drozdzowe z kruszonka :) Takie zapachy dochodziły z kuchni u Babci Maryni. Uwielbiam smażona kapustę, robię jej kilka wersji a podaje z roznymi dodatkami. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami i zrazami z wołowiny.
Inna wariacja, która polecam jest upieczenie smazonej kapusty i zapieczenie jej z parmezanem, jak wyżej lub jako dodatek do wytrawnych pierogów.
Palce lizac!
Włoska kapustę kroimy w 8 czesci, obgotowujemy w osolonej wodzie, odsaczamy i obsmażamy na klarowanym masle z lyzka oleju. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy serem (tu parmezan) i bulka tarta i pieczemy w temp 240 st C przez okolo 15 minut.
Podajemy goraca ze zrazami z wołowiny.
Smacznego!
Kilka zdjec ze zbiorow orzechow wloskich. W tym roku piekne zbiory!
http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz