Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
środa, 18 września 2013
Tagliatelle z brokulami i sosem jajeczno parmezanowym we wloskim stylu.
Przepyszny makaron, na który przepis przywiozłam z Neapolu. Moja znajoma robila go bardzo często dodając do niego brokuły, gdyż uwielbiała go cala rodzina. Teraz taki makaron robię ja, gdyż moje dziewczynki kochają brokuła i mogłyby go jesc do każdego dania.
Makaron robię sama wg tego przepisu.
Składniki:
swiezy makaron wg tego przepisu na 5 osób (3 dorosłe i 2 dzieci)
1 brokuł
200 g podwędzanego boczku pokrojonego w drobna kostkę
4 zoltka z jaj z wolnego chowu
trzy ząbki czosnku pokrojonego w piórka
oliwa z oliwek do smażenia
oliwa ekstra vergine
sol
pieprz
parmezan starkowany okolo 200 g
Wykonanie:
Najpierw gotujemy brokuła. Odcedzamy na durszlaku.
w dużej misce przygotuj 3 zoltka wymieszane z parmezanem i taka iloscia oliwy z oliwek vergine aby masa byla dosc luzna ale nie za rzadka.
Smażymy boczek na zloty kolor na oliwie do smażenia, dorzucamy czosnek, szklimy. Przekładamy do masy jajecznej.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Odcedzamy i przekładamy od razu do miski, mieszamy szybko aby goracy makaron scial zoltka i rozpuscil ser.
Na koniec ukladamy brokul. Podajemy od razu. Jako przystawke proponuje podac chleb (focaccie) i salatke caprese.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam połączenie makaronu z brokułami. Super jest! :)
OdpowiedzUsuń