Przecudowny chlebek, miękki, pachnący i puszysty. Przepis podpatrzyłam i trochę pozmieniałam Tu
Polecam do zup, makaronów i na śniadanie niedzielne. Znika w mgnieniu oka.
składniki:
3 szklanki (u mnie cup) maki pszennej
4 lyzki, plaskie, bardzo miękkiego masla
1,5 lyzeczki soli
7 g suchych drozdzy
250 ml mleka
2 roztrzepane jajka
pól pol lyzeczki cukru
do posmarowania:
100 g bardzo miękkiego masla
glowka czosnku, średnia
swieze zioła, rozmaryn, tymianek, oregano, pietruszka, bazylia - okolo szklanki
gruba sol morska
ser tarkowany ( parmezan lub inny twardy)
. Wykonanie:
Make przesiewamy i mieszamy z sola. Drozdze rozpuszczamy z ciepłym mleku z cukrem. Tak sprawdzamy, czy sa jeszcze dobre, jeśli urosną sa dobre, takie, które nie zmienia faktury sa do wyrzucenia, sa martwe.
Do maki dodajemy maslo, jajka i mleko z drozdzami i cukrem.
Mieszamy na gładkie ciasto. Ugniatamy okolo 10 minut. Odstawiamy w cieple miejsce na 1,5 h.
Wałkujemy.
Smarujemy farszem utłuczonym w moździerzu i posypujemy serem, Kroimy wzdloz.
Plastry układamy jeden na drugim.
Następnie kroimy w kwadraty i układamy jeden na drugim i tak wkładamy do keksowki wylozonej papierem pergaminowym.
Pieczemy 35-40 minut w temp 180 stopni C.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz