Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

sobota, 7 września 2013

Chlebek odrywany z ziolami i czosnkiem

Przecudowny chlebek, miękki, pachnący i puszysty. Przepis podpatrzyłam i trochę pozmieniałam Tu
 Polecam do zup, makaronów i na śniadanie niedzielne.  Znika w mgnieniu oka.

 składniki:

3 szklanki (u mnie cup) maki pszennej
4 lyzki, plaskie, bardzo miękkiego masla
1,5 lyzeczki soli
7 g suchych drozdzy
250 ml mleka
2 roztrzepane jajka
pól pol lyzeczki cukru

do posmarowania:

100 g bardzo miękkiego masla
glowka czosnku, średnia
swieze zioła, rozmaryn, tymianek, oregano, pietruszka, bazylia - okolo szklanki
gruba sol morska
ser tarkowany ( parmezan lub inny twardy)

. Wykonanie:

Make przesiewamy i mieszamy z sola. Drozdze rozpuszczamy z ciepłym mleku z cukrem. Tak sprawdzamy, czy sa jeszcze dobre, jeśli urosną sa dobre, takie, które nie zmienia faktury sa do wyrzucenia, sa martwe.
Do maki dodajemy maslo, jajka i mleko z drozdzami i cukrem.
Mieszamy na gładkie ciasto. Ugniatamy okolo 10 minut. Odstawiamy w cieple miejsce na 1,5 h.




Wałkujemy.




Smarujemy farszem utłuczonym w moździerzu i posypujemy serem, Kroimy wzdloz.






Plastry układamy jeden na drugim.




Następnie kroimy w kwadraty i układamy jeden na drugim i tak wkładamy do keksowki wylozonej papierem pergaminowym.









Pieczemy 35-40 minut w temp 180 stopni C.






Odstawiamy do ostygnięcia.





Smacznego!







Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz