Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
czwartek, 12 września 2013
Tarta ze sliwkami
Tarta jest puszysta, lekka i pyszna. Polecam szczególnie w okresie jesiennym gdy mamy dostęp do swiezych śliwek. W ciastach ucieranych dobrze sprawdzają się tez Śliwki mrożone, ale w tartach a pieczonym kremie lepiej gdy damy Śliwki swieze , mniej w nich wody.
Składniki:
220 g maki pszennej
1 jajko
maly cukier waniliowy
100 g masla, zimnego, pokrojonego w male kawałki
szczypta soli
50 g cukru pudru
Krem:
200 ml Śmietanki kremówki
3 duze jaja
80 g brazowego cukru trzcinowego
1/2 wydrylowanych śliwek, pokrojonych
Ugniatamy ciasto w mikserze. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Układamy rozwałkowane ciasto w posmarowanej masłem formie do tart. Nakłuwamy widelcem, nakładamy Śliwki i wylewamy krem, który ubiliśmy z polaczenia jaj, Śmietanki i cukru. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni C przez 30 minut.
Przed pokrojeniem nalezy schlodzic tarte aby krem dobrze się zsiadł.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pycha:) też się pokusiłam ostatnio o placek z śliwkami:)
OdpowiedzUsuń