Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

czwartek, 12 września 2013

Tarta ze sliwkami


Tarta jest puszysta, lekka i pyszna. Polecam szczególnie w okresie jesiennym gdy mamy dostęp do swiezych śliwek. W ciastach ucieranych dobrze sprawdzają się tez Śliwki mrożone, ale w tartach a pieczonym kremie lepiej gdy damy Śliwki swieze , mniej w nich wody.

Składniki:

220 g maki pszennej
1 jajko
maly cukier waniliowy
100 g masla,  zimnego, pokrojonego w male kawałki
szczypta soli
50 g cukru pudru

Krem:

200 ml Śmietanki kremówki
3 duze jaja
80 g brazowego cukru trzcinowego
1/2 wydrylowanych śliwek, pokrojonych

Ugniatamy ciasto w mikserze. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Układamy rozwałkowane ciasto w posmarowanej masłem formie do tart. Nakłuwamy widelcem, nakładamy Śliwki i wylewamy krem, który ubiliśmy z polaczenia jaj, Śmietanki i cukru. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni C przez 30 minut.

Przed pokrojeniem nalezy schlodzic tarte aby krem dobrze się zsiadł.


Smacznego!









Print Friendly and PDF

1 komentarz: