Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
piątek, 7 lutego 2014
Curry z kurczaka z groszkiem i baklazanem.
Curry to jedno z naszych ulubionych dan. Smaczne, szybko się przygotowuje i jest pelne nieziemskich aromatów. Chcesz przekonac dzieci do jedzenia bogatego w przyprawy? Zacznij od curry z kurczakiem i groszkiem. Spodoba im się.
Skladniki na 4 porcje:
3 piersi z kurczaka (1,5 piersi)
szklanka ryzu
szklanka groszku swiezego lub mrozonego (nie z puszki)
dwie lyzki pasty curry PATAK's Mild Curry
sol i pieprz do smaku
baklazan
bulka tarta
olej do smazenia (wok olej)
szalotka
jedna lodyga selera naciowego
zabek czosnku
kolendra swieza, 1/4 szklanki
szklanka bulionu drobiowego
lyzka maki ziemniaczanej
dwa jajka do ryzu i dwa jajka do baklazana
sos chilli ewentualnie
Wykonanie:
Piers kroimy w kostke i obsmazamy na oleju na zlocisty kolor.
Dorzucamy szalotke i czosnek drobno pokrojone.
Dodajemy make ziemniaczana i przesmazamy. Dodajemy paste curry i bulion.. gotujemy minute i wrzucamy groszek. Gotujemy jeszcze 5-6 minut. Probujemy i doprawiamy w razie potrzeby sola i pieprzem. Jesli wybralismy paste MIld proponuje dodac sos chilli na koniec.
Podajemy z ryzem ugotowanym w dwoch szklankach wody. Na sypko. Ryz po ugotowaniu przesmazamy na patelni na oleju aby stal sie pieknie sypki.. dolewamy dwa jajka ubite z sola i pieprzem. Dokladnie pokrywamy ryz jajkiem. Tak usmazony ryz jest przepyszny. To ryz na sposob chinski. (nasi goreng)
Na talerzu posypujemy danie poszatkowana drobno kolendra.
Baklazana kroimy w plastry sredniej grubosci. Obtaczamy w jajku i bulce. Obsmazamy na oleju na zlocisty kolor. Posypujemy sola i pieprzem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz