Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
poniedziałek, 7 kwietnia 2014
Spaghetti z karczochami.
Jak juz wcześniej wspominałam, kocham makarony pod kazda postacią. Kolejna wiosenna jego odmiana jest spaghetti z karczochami. Karczochy ubóstwiam. Szczególnie te w oleju ze słoika. Niestety na te swieze z ogrodu muszę jeszcze poczekać ale mysle, ze za miesiąc gdzieś bede juz miala swoje własne karczochy.
W tej wersji mozna uzyc i tych ze słoika i, tych swiezych. swieze wcześniej nalezy obrac i ugotować okolo 20-30 minut w zaleznosci od wielkości kwiatu.
Po ugotowaniu wrzucamy je na oliwę tak jak te ze słoiczka
Składniki na 4 porcje:
Spaghetti 400 g
słoiczek karczochów w oleju
papryczka chilli (swieza lub suszona lecz nie w proszku)
kilka listków bazylii
8 pomidorków koktajlowych
dobra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwa z oliwek do smażenia (czyli 2-3 tłoczenie)
4 ząbki czosnku , przekrojone i pozbawione przerastajacych srodkow.
ser pecorino lub parmezan
sol i pieprz
ewentualnie
mięso na pulpety
250 g mięsa z kurczaka
100 g wołowiny
100 g wieprzowiny
sol i pieprz
oregano suszone
jajko
czerstwa bulka (pól jeśli duza) namoczona w mleku
pecorino
olej do smażenia
bulka tarta do obtoczenia pulpetow
Wykonanie:
Jeśli podasz spaghetti z pulpetami, zacznij od nich.
Wymieszaj mięso z jajkiem, namoczona bulka, garscia pecorino, dopraw do smaku.
Ulep malutkie pulpeciki i kazdy obtocz w bulce tartej. Usmaż na oleju. Odsącz na ręczniku papierowym.
Teraz sos:
Nastaw wodę na makaron. Posól dopiero gdy zacznie wrzec. Slona woda dluzej się gotuje.
W czasie gdy woda się gotuje przygotuj czosnek, papryczkę, pomidorki. Wlej na patelnie okolo 6 lyzek oliwy do smażenia. Wrzuc czosnek i papryczkę chilli. Smaz chwile i dorzuc karczochy. Jeśli sa cale, przekrój na pól. Jeśli robisz je ze swiezymi możesz poobrywac listki i tak dodac do sosu. Na koniec wrzuc pomidorki pokrojone w ćwiartki. Wrzuc makaron do wody i ja posól. Wlej dwie lyzki wody z gotującego się makaronu do sosu. posól i popieprz do smaku.
Makaron gotuj o 2 minuty krócej niz podany czas na opakowaniu, wtedy będzie lekko niedogotowany. Dojdzie w sosie. Makaron odlej i od razu wrzuc do sosu. Dorzuc posiekana bazylie.
Podawaj polany oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra vergine), posypany serem i pulpecikami podgrzanymi przez chwile w piekarniku lub mikrofali.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda pysznie i na pewno równie niesamowicie smakuje.Wypróbowałabym choćby zaraz ale niestety nie mam pomysłu skąd obecnie wziąść karczochy :(
OdpowiedzUsuńMadziu, polecam karczochy ze sloika w oliwie..:) Dobrej jakosci..
UsuńWygląda smakowicie!:)
OdpowiedzUsuńdziekuje..
UsuńPycha, jutro na wieczór, juz mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń