Przepyszne i puszyste ciasto o jabłkowym smaku i cytrynowym zapachu.. Długo zapadnie w Waszej pamięci chociażby dlatego, ze jest miękkie jak puch i jednocześnie kruche.
Składniki:
2 szklanki maki (cup)
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
5 jaj (zoltka oddzielone od białek)
skorka otarta z jednej cytryny
zapach cytrynowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 duze jabłka obrane i wydrylowane
cukier do posypania
Wykonanie:
Zoltka ubijamy z cukrem i dodajemy olej.. Białka ubijamy ze szczypta soli i dokładamy do zoltek. Delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiana make z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy z masa jajeczna. Dodaj skorke i zapach cytryny. Masę wlewamy do blachy 24 cm i układamy na niej jabłka pokrojone w cienkie plastry. Posypujemy cukrem. Pieczemy okolo 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Studzimy w piekarniku (otwartym).
Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
ciasto wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo obiecująco :)
OdpowiedzUsuń