Jak co roku o tej porze pieczemy pierniczki.. Piekę je kilka dni przed Swietami a pozniej w Wigilie gdy lepie pierogi i nie mam zbyt wiele czasu na dziewczynki, klade pierniki i lukry na stole i zaczyna się szlenstwo w doborze wzorów i kolorów.. Dziewczynki maja zajęcie a ja mogę poszaleć w przygotowaniach do Wigilii.
Składniki na duza puszkę średniej wielkości pierników:
400 gram maki pszennej przesianej z lyzeczka sody oczyszczonej i lyzka kakao
100 gram cukru (wlac do ciepłego miodu i masla i rozpuscic)
1 lyzka przyprawy do piernika
szczypta soli
2 duze roztrzepane jajka
Wykonanie:
Składniki wymieszać i nie dodawać maki nawet jak się klei.. Poczekać chwile az masa sterzeje. Rozwalkowac na grubosc 4 cm. Wykrawac pierniczki i piec w temp 180 stopni C przez 8-10 minut.
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go uzywac w kuchni. Pomaga w walce z rakiem i starzeniem się skory.
Ostudzić.
Ja zamykam je w puszce gdy sa jeszcze lekko cieple i zamykam dokladajac kolejne. Szybciej miekna.
Lukrować wedle uznania..
mniam, pycha :) dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń