Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

czwartek, 13 marca 2014

Makaron fusion z Omnomnom w wersji sushi,




Trafiła kosa na kamień. Przez długi czas broniłam się przed eksperymentowaniem z kuchnia fusion. Nadszedł jednak moment gdy Durszlak otworzył przede mna mozliwosci i drzwi tak szeroko, ze nie byłam w stanie dluzej się bronic.

Oto moja druga "próba"z kuchnia fusion.

Pierwsza to notka o polskim nowoczesnym obiedzie a druga dzisiaj, z makaronem Omnomnom.

Dzisiejsza propozycja nawiązuje do dwóch tradycyjnych smaków znanych chyba wszystkim polaczone ze smakiem orientalnym. Pierwszy to spaghetti z zielonym pesto na bazie orzeszków piniowych, bazylii, sera Grana Padano, oliwy z oliwek  ekstra vergine i soli.

Drugi smak to sos serowy z pieprzem. Smietanke podgrzewamy, wsypujemy sery, dowolne smaki (u mnie dzis gorgonzola i Grana Padano), doprawiamy pieprzem i sola. 

Rewelacyjne polaczenie wschodu i zachodu na jednym talerzu.

To takie wloskie sushi.

Aby uzyskac taka prezentacje jak poniżej nalezy ugrilowac dwa podluzne plastry cukinii, zwinac je z plastrem szynki prosciutto cotto i plastrem sushi alg.. 
Nalezy to zwijac tak aby powstała foremka, w która wlozymy makaron.
Musimy tez ugrilowac plaster pomidora i usmazyc cztery plastry pieczarek. 

Jeden rulon ustawiamy na pomidorze a drugi na pieczarkach.
W rulonie na pomidorze układamy makaron pesto a na pieczarkach serowy makaron.

Calosc dekorujemy jagodami lub borówkami z bazylia i majonezem Wasabi. Makaron pesto delikatnie smarujemy oliwa z oliwek ekstra vergine a makaron serowy oprószamy pieprzem swiezo zmielonym.


Smacznego!













Powyzszy wpis bierze udzial w akcji na durszlaku







Fusion  w kolorach #omnomnom

4 komentarze:

  1. smacznie wygląda:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i swietnie smakuje.. zachecam do wykorzystania przepisu :)

      Usuń
  2. Co za pyszności zjadła bym takie danie jeszcze podany w tak rewelacyjny sposób :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń