Trafiła kosa na kamień. Przez długi czas broniłam się przed eksperymentowaniem z kuchnia fusion. Nadszedł jednak moment gdy Durszlak otworzył przede mna mozliwosci i drzwi tak szeroko, ze nie byłam w stanie dluzej się bronic.
Oto moja druga "próba"z kuchnia fusion.
Pierwsza to notka o polskim nowoczesnym obiedzie a druga dzisiaj, z makaronem Omnomnom.
Dzisiejsza propozycja nawiązuje do dwóch tradycyjnych smaków znanych chyba wszystkim polaczone ze smakiem orientalnym. Pierwszy to spaghetti z zielonym pesto na bazie orzeszków piniowych, bazylii, sera Grana Padano, oliwy z oliwek ekstra vergine i soli.
Drugi smak to sos serowy z pieprzem. Smietanke podgrzewamy, wsypujemy sery, dowolne smaki (u mnie dzis gorgonzola i Grana Padano), doprawiamy pieprzem i sola.
Rewelacyjne polaczenie wschodu i zachodu na jednym talerzu.
To takie wloskie sushi.
Aby uzyskac taka prezentacje jak poniżej nalezy ugrilowac dwa podluzne plastry cukinii, zwinac je z plastrem szynki prosciutto cotto i plastrem sushi alg..
Nalezy to zwijac tak aby powstała foremka, w która wlozymy makaron.
Musimy tez ugrilowac plaster pomidora i usmazyc cztery plastry pieczarek.
Jeden rulon ustawiamy na pomidorze a drugi na pieczarkach.
W rulonie na pomidorze układamy makaron pesto a na pieczarkach serowy makaron.
Calosc dekorujemy jagodami lub borówkami z bazylia i majonezem Wasabi. Makaron pesto delikatnie smarujemy oliwa z oliwek ekstra vergine a makaron serowy oprószamy pieprzem swiezo zmielonym.
Smacznego!
Powyzszy wpis bierze udzial w akcji na durszlaku
smacznie wygląda:) świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńi swietnie smakuje.. zachecam do wykorzystania przepisu :)
UsuńCo za pyszności zjadła bym takie danie jeszcze podany w tak rewelacyjny sposób :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Dziekuje Ewciu..
Usuń