Wiadomo od dawna, ze chleb upieczony wlasnorecznie, w domu, jest przepyszny i zdrowy. Moja rodzina uwielbia chleb pieczony przez nas osobiście. Niestety piekarnik nam niedawno wyzional ducha i jesteśmy zmuszenia do pieczenia w maszynie. Szkoda tylko, ze nie zawsze chlebek wychodzi pięknie wyrosniety gdyż często wyrośnie tak mocno, ze rosnąc dotyka wieczka i opada. Smak absolutnie się nie zmienia tyle, ze nie jest pięknie zaokrąglony. Ostatnim hitem staly się chleby z dodatkami. Takim sposobem powstał chleb z orzechami.
Składniki:
400 g maki chlebowej
1 opakowanie suchych drozdzy (7 g)
225 ml ciepłego mleka
lyzka - kopiasta, masla (rozpusc w mleku)
lyzka soli
lyzka - plaska cukru
pol szklanki mieszanych orzechów - solonych
1 jajko
Wykonanie:
Do maszyny wlej mleko z masłem, wsyp cukier, sol i orzechy (posiekane)
Wsyp make, zrób dolek i wlej roztrzepane jajko. Wsyp do dolka drozdze.
Wlacz maszynę na 2 program - francuski chlebek z jasna skorka.
Chleb jest pyszny i delikatny i.. nie rozpada się przy krojeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz