Składniki:
* 21 g suszonych drożdży
* 250 ml mleka
* 60 g miękkiego masła
* 2 łyżki cukru
* 2 całe rozbełtane jajka
* 560 g mąki pszennej (można mieszane)
* 2 łyżeczki soli
* do posmarowania bułeczek 30 g stopionego masła
* do posypania sezam
Zarobić ciasto.Ja do zarobienia użyłam oczywiście maszyny.Zostawić do wyrośniecia na 30-40 minut lub dłużej jeśli trzeba.Ciasto podzielić na 16 części i uformować bułeczki w dowolnym kształcie. Na pierwszy rzut zrobiłam jednak tradycyjne okrągłe.Poukladałam na dużej blasze i odstawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut.Posmarowałam bułeczki masłem. Piec 15-20 minut w temp 220 stopni C.
Smacznego!
Napewno sa wspaniale, lubie je !
OdpowiedzUsuń