Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
poniedziałek, 15 lipca 2013
Szaszlyki i ziemniaki pod pierzynka.
Szaszłyki z piersi kurczaka to szybka, latwa i smaczna potrawa, pasująca prawie do wszystkiego, bo i do ziemniaków, do makaronu i do ryzu. Kuskus i kasza jaglana tez wspaniale się sprawdza.:)
Potrzebujemy trzy filety z piersi kurczaka.
Sos teriyaki ,
sol pieprz
patyczki do szaszlykow
maslo skralowane do smażenia
Piers kroimy w kostkę i moczymy w sosie teriyaki okolo 1 godziny (najmniej).
Nabijamy na patyczki i smażymy na masle z obu stron aby nabrały ładnego koloru.
Solimy i pieprzymy, mozna tez dac kilka kropel soku z cytryny.
Ziemniaki pod pierzynka- składniki:
okolo 1 kg ziemniaków - młodych, obranych, umytych i pokrojonych na bardzo cienkie plasterki, okolo 1-1,5 mm
sol pieprz
smietanke 18%
mleko- szklanka
2 jajka z wolnego chowu
parmezan * (okolo garści)
ser tarkowany, latwo się rozpuszczający.
swieze zioła takie jak np oregano
Pokrojone ziemniaki obgotowujemy okolo 5 minut we wrzątku, odlewamy, chłodzimy.
Formę smarujemy masłem, układamy plastry ziemniaków, kazda warstwę solimy, pieprzymy i dodajemy ziola
Na gore wylewamy mieszankę z mleka, Śmietanki, jajek, parmezanu, soli i pieprzu (wymieszane w miseczce). Na gore sypiemy ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (220 stopni C), okolo 40 minut.
* parmezan mozna zastapic innym twardym serem np gran padano.
Podajemy z duszonymi liści buraka liściowego.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jakie boskie te ziemniaki! Muszę koniecznie upichcić podobne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdziekuje za mily komentarz i odwiedziny..
Usuń