Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

poniedziałek, 15 lipca 2013

Szaszlyki i ziemniaki pod pierzynka.





Szaszłyki z piersi kurczaka to szybka, latwa i smaczna potrawa, pasująca prawie do wszystkiego, bo i do ziemniaków, do makaronu i do ryzu. Kuskus i kasza jaglana tez wspaniale się sprawdza.:)

Potrzebujemy trzy filety z piersi kurczaka. 
Sos teriyaki ,
sol pieprz
patyczki do szaszlykow
maslo skralowane do smażenia

Piers kroimy w kostkę i moczymy w sosie teriyaki okolo 1 godziny (najmniej).
Nabijamy na patyczki i smażymy na masle z obu stron aby nabrały ładnego koloru.
Solimy i pieprzymy, mozna tez dac kilka kropel soku z cytryny.

 


Ziemniaki pod pierzynka- składniki:

okolo 1 kg ziemniaków - młodych, obranych, umytych i pokrojonych na bardzo cienkie plasterki, okolo 1-1,5 mm

sol pieprz
smietanke 18%
mleko-  szklanka
2 jajka z wolnego chowu
parmezan * (okolo garści)
ser tarkowany, latwo się rozpuszczający.
swieze zioła takie jak np oregano

Pokrojone ziemniaki obgotowujemy okolo 5 minut we wrzątku, odlewamy, chłodzimy.
Formę smarujemy masłem, układamy plastry ziemniaków, kazda warstwę solimy, pieprzymy i dodajemy ziola
Na gore wylewamy mieszankę z mleka, Śmietanki, jajek, parmezanu, soli i pieprzu (wymieszane w miseczce). Na gore sypiemy ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (220 stopni C), okolo 40 minut. 

* parmezan mozna zastapic innym twardym serem np gran padano.




Podajemy z duszonymi liści buraka liściowego.

Smacznego! Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Jakie boskie te ziemniaki! Muszę koniecznie upichcić podobne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń