Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
poniedziałek, 29 lipca 2013
Paluchy drozdzowe alla pizza i chleb.
Paluchy robimy z podstawowego przepisu na chleb. Przepis ten pochodzi z ksiazki Jamiego Olivera. Od lat stosuje ten przepis na prosty chleb, na buly drozdzowe lub pizze. Wszystko zalezy od rodzaju maki. Raz jest to zwykła pszenna innym razem chlebowa, lub z domieszka semoliny. Wiec za każdym razem jest inny smak. Polecam dla tych, którzy cierpia na niedobór czasu i maja zbyt malo chęci na czekanie na zakwas do chleba.:)
Podstawowy przepis na chleb:
30 g świeżych drożdży lub 21 suszonych
30 g miodu lub cukru
30 g soli
1 kg mąki
600 ml ciepłej wody ( przepisie na chleb piwny zmieniamy wodę na piwo)
Mąka do podsypania
Etap I
Rozpuść drożdże razem z miodem lub cukrem w połowie ciepłej wody..
Etap II
Na dużą czystą powierzchnię (lub do dużej miski) wsyp mąkę i sól. Jedną ręką zrób pośrodku wgłębienie.
Etap III
Wlej w środek rozpuszczone drożdże i okrężnymi ruchami palców połącz je z otaczającą mąką. Potem wylej na środek pozostałą część wody i w ten sposób połącz składniki, aż utworzy się ciągnące ciasto.
Etap IV
Zagniatanie. Tu możemy oddać się gimnastyce, wałkując, pchając, rozciągając przez 5 minut. W ten sposób uwolnimy w mące gluten, który wpływa na elastyczną konsystencję ciasta. Jeśli trochę lepią ci się ręce, posmaruj je mąką… Czynność z etapów II, III, IV można wykonać mikserem, specjalnym hakiem do ciasta. Osobiście wrzucam wszystko do maszyny do pieczenia chleba i włączam na 8, to mieszanie z rośnięciem.
Etap V
Wetrzyj w obie ręce mąkę i posmaruj nią wierzch ciasta. Potem uformuj z cista kulę i połóż ją na blasze. Ponacinaj wierzch ciasta nożem – dzięki temu ciasto rozluźni się i szybciej wyrośnie.
Etap VI
Odstaw ciasto do wyrośnięcia. (musi podwoić swoją objętość) W tym czasie można rozgrzać piekarnik. Ciasto powinno rosnąć w miejscu ciepłym, bez przeciągów. Trwa to od 40 minut do 1,5 godziny.
Etap VII
Ciasto podwoiło swoją objętość. Aby uwolnić nagromadzone w nim powietrze, należy je ponownie zagnieść przez minute.
Etap VIII
Nadajemy ciastu pożądaną formę. Odstawiamy nacięte chleby do podwojenia objętości.
Etap IX
Pieczenie. Należy uważać, by nasze dotychczasowe wysiłki nie poszły na marne. Unikając wstrząsów wstaw ciasto do piekarnika i zamknij drzwiczki ostrożnie, by nie opadło. Aby sprawdzić czy chleb się upiekł, należy postukać go palcem w spód. Jełki jest głuchy odgłos, jest dobre, jeśli nie, wstaw je jeszcze do podpieczenia.
Chleb piwny
Kocham ten chleb. Dodaję do niego kminek, jest rewelacyjny do zup, do kanapek i do grzanek.
W Etapie I zastąp wodę , piwem Później postępuj do etapu VIII, podziel wtedy ciasto na 6 równych kul Później umieść je w natłuszczonej tortownicy , jeden obok drugiego. Postaw do wyrośnięcia. Obsyp mąką lub kminkiem lub ziołami, czosnkiem, makiem, czym chcesz. Piecz około 20-25 minut w temp. 225 stopni C Odstaw na 45 do wystygnięcia. Krój, łam, ciesz się smakiem.
smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zarówno paluchy jak i chleb wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne paluchy! Lubię takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)