Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

wtorek, 30 lipca 2013

Jablecznik z papierowek



Wyśmienite ciasto, delikatne, nie za słodkie, puszyste i kruche. Polecam, wlasnie z papierówkami.


Składniki na ciasto:

3 szklanki maki pszennej
4 zoltka
1 maslo (niesolone)
1/2 szklanki miałkiego cukru
szczypta soli
2 lyzeczki sody oczyszczonej

skladniki na masę:

1,5 kg papierówek, obranych, bez gniazd , starkowanych na dużych oczkach
3/4 szklanki cukru
i duzy cukier waniliowy
lyzeczka cynamonu
2 lyzki maki ziemniaczanej
4 białka




Wykonanie:

Składniki na ciasto wymieszać ze soba i ciasto odlozyc na godzinę do lodówki.

Jabłka starkowac i odcisnac, dodac cynamon, cukier waniliowy, make ziemniaczana i ubite białka z cukrem. Wymieszać.

Polowe ciasta starkowac na blachę wylozona papierem pergaminowym, ulozyc jabłka, na to piane i starkowac druga czesc ciasta. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Ostudzić.. Podawac!

Smacznego!






Print Friendly and PDF

3 komentarze: