Makaron..uwielbiamy pod kazda postacią. Ten jest swiezutki i wspaniały... Do tego warzywa z wlasnego ogrodu i efekt murowany - smakuje wszystkim.
Składniki:
250 g swiezego makaronu
oliwa z oliwek
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
bob (ugotowany i obrany)
brokuł
boczek w kostce, okolo 100 g
sol i pieprz
wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy boczek i czosnek pokrojony w piórka na zloty kolor, trzeba uwazac, zeby nie spalic bo zgorzknieje.
Gotujemy bob w osolonej wodzie. Trzeba pamietac, ze wybieramy bob młody, nie przerosniety, gdyż ten stary jest niesmaczny i mączny w smaku. Młody jest słodki i gotuje się w ciągu kilku minut. Obieramy z lusek. Gotujemy brokuł, mdly , maly, tez się szybko ugotuje. Warzywa przekładamy do oleju i czosnku i chwile smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Warzyw nie mozna przegotować, gdyż zrobi się z nich mazia. A wiec młody bob gotujemy okolo 5 minut od wrzucenia na wrzątek a brokuł okolo 7 minut od wrzucenia na wrzątek.
Następnie dolewamy smietanke , solimy, pieprzymy i wylaczamy.
Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i delikatnie mieszamy. Układamy na talerzu mala porcje, posypujemy parmigano i polewamy dobra oliwa vergine.
Efekt końcowy
Smacznego!
Poniżej warzywa z naszego ogrodu!
Zdrowe , pyszne i pięknie podane do tego warzywa ze swojego ogrodu Pyszności
OdpowiedzUsuńto jeszcze raz ja :) ciekawe czy bób zbierał znowu ten śliczny szkrab z wpisu z drugiego bloga :))
UsuńPozdrawiam serdecznie
wtorek, 26 czerwca 2012
Zbiory i pierwsze przetwory.
dokladnie, dwa szkraby :)
OdpowiedzUsuń