Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
środa, 17 lipca 2013
Dwukolorek z czeresniami i pianka.
Ciasto jest bardzo lekkie i bardzo, bardzo owocowe. Polecam tym, którzy kochają letnie owoce i maja ich az za duzo.
Składniki na ciasto i piankę:
8 jajek (6 jajek i dwa białka oddzielnie - 2 pozostałe zoltka wrzucam do masy z pozostałymi).
3/4 szklanki cukru miałkiego plus 1/2 szklanki do piany z białek
1/2 szklanki oleju
1/5 lyzeczki proszku do pieczenia
0,5 kg czereśni
1 lyzka kakao do drugiej czesci ciasta
szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubijamy (6) ze szczypta soli, pod koniec dodajemy po lyzce cukru, pozniej po jednym zoltku. Następnie dolewamy pomału olej, wciaz ubijając. Na sam koniec dodajemy make przesiana z proszkiem, po lyzce i delikatnie laczymy masę w calosc, pozniej znów lyzke i pomału mieszamy.
Masę wylewamy do blaszki wylozonej papierem pergaminowym.*
Jeśli robimy dwukolorowa, to wylewamy jedna czesc, do drugiej dodajemy kakao.
Na biala czesc wykładamy owoce, pozniej wykładamy druga, brazowa.
W miseczce ubijamy dwa pozostałe białka ze szczypta soli, pod koniec dodając po lyzce cukru ciągle ubijając.
Masę białkowa układamy na ciasto.
Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni C.
* aby papier się nie slizgal na blaszce możemy ja najpierw posmarować odrobina masla, wtedy papier się przyklei i nie będzie wedrowal po blaszce.
Druga metoda to taka, ze układamy papier na dole blaszki (blaszka odpinana), wtedy wkładamy górna czesc i zamykamy, papier jest umocowany na dole , resztę ucinamy.
Boki smarujemy masłem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz