Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
środa, 7 sierpnia 2013
Papadrelle z sosem pomidorowym i boczkiem
Przepyszny, swiezy makaron z tego przepisu. Do tego sos pomidorowy na boczku i czosnku.
Składniki:
Swiezy makaron
Butelka - 250 ml sosu pomidorowego
4 ząbki czosnku
sol
pieprz
swieza bazylia
parmezan
oliwa z oliwek
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odsedzic.
W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek do smażenia, wrzucamy boczek pokrojony w drobna kostkę. Po zrumienieniu boczku dorzucamy czosnek pokrojony w piórka. Chwile smażymy, uwazajac aby czosnek się zrumienił ale nie spalił. Następnie wlewamy sos pomidorowy, solimy i pieprzymy do smaku.
Gotujemy na malutkim ogniu okolo 10 minut do odparowania wody.
Dodajemy bazylie.
Na patelnie wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy z sosem nie wylaczajac gazu.
Odstawiamy.
Układamy na talerzu, posypujemy parmezanem i polewany dobra oliwa z oliwek vergine.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
musi być niesamowicie aromatyczny, boczek i pomidory swietnie się razem zgrywają ;)
OdpowiedzUsuńdokladnie, uwielbiam to poloczenie..
UsuńIdealne połączenie smaków,poproszę porcję,wygląda mega apetycznie.
OdpowiedzUsuń