Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
poniedziałek, 5 sierpnia 2013
Placki z cukinii i mieszanka salat z twarogiem i cebula
Sezon na cukinie w pelni. W ogrodzie czyste szaleństwo w kuchni także. Codziennie cos nowego z cukinia w roli glownej. :) Dzisiejsza propozycja to znane wielu placuszki z cukinii podane z mieszanka salat prosto z ogrodu, biala, krucha, lodowa, rukola, czerwona strzępiasta. Od koloru do wyboru.
Skladniki na placki:
cukinie 3 sztuki, średnie, nie przerosniete, przekrojone na cztery i z wyciętymi pestkami
4 ziemniaki starkowane na grubych oczkach
4 kopiaste lyzki maki
cebula
sol i pieprz
2 jajka
Cukinie szatkujemy na grubym oczku, przyprawiamy i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy make i jajka. Cebule kroimy w drobniutka kosteczkę i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy ziemniaki.
Smażymy na średnim ogniu z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Propozycja podania
Placki z salata.
Mieszankę salat doprawiamy sola i pieprzem, z oliwy z oliwek , cytryny i lyzki musztardy robimy sos, zalewamy salate, dodajemy drobno pokruszony twaróg i poszatkowana w piórka czerwona cebule.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne placuszki, uwielbiam takie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńoj my tez.. cukinii tyle w tym roku, ze co rusz je smaze. :)
UsuńPyszności masz w tym ogrodzie, ja tylko trochę pomidorów, słaba ze mnie ogrodniczka:)
OdpowiedzUsuńlepsze kilka dobrych pomidorow niz nic Opalanko..:)
UsuńPyszny obiad-lekki i letni:)
OdpowiedzUsuń