Przepis jest na oparty a przepisie Jamie'go Olivier'a. On zrobił kalafior w cieście a ja zrobiłam warzywka z ogrodu w tym cieście.
Składniki:
warzywa np kwiaty cukinii
baklazan
cukinia
brokuł
i co tam jeszcze mamy
maka, do posypania
olej roślinny
sol morska
1 cytryna
ciasto
1 lyzeczka nasion kuminu
2 lyzeczki ziaren czarnej gorczycy
2-3 suszone chilli
1 lyzeczka ziaren czarnego pieprzu
200 g maki z proszkiem do pieczenia
1/2 lyzeczki kurkumy
350 ml zimnego piwa
sol morska
Przygotowanie
Przygotuj ciasto. W mozdzierzu utrzyj przyprawy. Make wsyp do miski, dodaj przyprawy oraz kurkumę i wymieszaj, wlej wiekszosc piwa. Masa musi miec konsystencje Śmietany. Jeśli jest zbyt gęsta wlej resztę piwa.
Warzywa umyj i osusz. Z kwiatów cukinii wyjmij paleczki. Pokrój cukinie, baklazana, podziel kalafior lub brokul na rozyczki.
Oprósz maka, nadmiar strzepnij.
Rozgrzej olej w glebokim rondelku.
Smaz na zloty kolor. Osacz na papierze kuchennym.
Po usmażeniu uloz na polmisku i posyp sola, przed podaniem polej oliwa z oliwek.
Smacznego!
Przepis bierze udział w mojej akcji na durszlaku.
Kuskus se schabem.
Leczo z papryki, cukinii, czerwonej cebuli i baklazana z kiełbaska.
Obiadek podany.
Ale pyszności że aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, aż mi jeść się zachciało:-)
OdpowiedzUsuń