Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
niedziela, 4 sierpnia 2013
Tarta roza z cukinia i twarogiem
Witajcie, dzisiejsza propozycja to tarta z cukinia i twarożkiem w kształcie rozy. Jest przepyszna na ciepło i na zimno. Cukinie moga byc dwukolorowe, jedno kolorowe, moze byc tez baklazan lub marchew. Wybór zalezy od tego na co wlasnie jest sezon.
Składniki:
ciasto kruche:
15 szklanki maki
szczypta soli
125 g masla, zimnego
2 duze zoltka z jajek z wolnego chowu
2 lyzki lodowatej wody
Wykonanie:
Składniki wrzucamy do malaksera i ucieramy z nich ciasto. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Skladniki farsz:
2 cukinie, średnie, nie za duze, zolta i zielona
kostka twarogu
sol
pieprz
2 białka
1 jajko
pól szklanki mleka
pól szklanki Śmietanki 30%
Wykonanie:
Skaldniki wymieszać i przyprawic.
Ciasto wyjąc z lodówki, rozwalkowac, ulozyc w formie do tarty, wylać na to masę serowa, pokrojone w cieniutkie plastry, wzdloz, cukinie, układamy na masie, tak, zeby utworzyły formę platkow kwiatu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C, okolo 40 minut. Sprawdzać, zeby się nie przypaliło. Gdy masa się zetnie, tzn, ze tarta gotowa..
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Propozycja podania
Tarta, duszony kurczak w białym sosie, brokuł z wody z masłem .
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetnie wygląda, z chęcią wykorzystam przepis:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziekuje.. posmakuje ci..
Usuńślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńi tak tez smakuje :)
UsuńOstatnio robiłam podobną tartę , znaczy podobnie ułożoną :) bo składniki były inne :)
OdpowiedzUsuńTwoja wyszła przepięknie a smakuje pewnie jeszcze lepiej , dziękuje za przepis
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziekuje za kolejne odwiedziny.. U Ciebie te tarte zobaczylam i po swojemu upieklam :)
UsuńJuż od dawna mnie kusi taka tarta "różana". Wygląda bardzo efektownie, a ze składników wynika, że była przepyszna.
OdpowiedzUsuńoj tak Gosai.. przepyszna..:)
Usuńza każdym razem, gdy widzę tę tartę zachwyca mnie jej wygląd :) gdybym jej spróbowała, pewnie jej smak też by mnie zachwycił... :)
OdpowiedzUsuńWarto sprobowac :)
UsuńWygląda zjawiskowo.
OdpowiedzUsuńi jest przepyszna, lekka i latwa w wykonaniu.
Usuń