Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

czwartek, 27 lutego 2014

Paczki i faworki


 Pączusie najsmaczniejsze na swiecie i do tego na drugi dzień sa nadal swieze.  
Faworki najlepsze na swiecie i do tego tak chrupiące jak prawdziwy chrust. Pamiętajcie o tym, ze ciasto na paczki musi baaaardzo mocno wyrosnac aby pięknie się usmazyly a ciasto na faworki trzeba mocno stłuc walkiem i bardzo, bardzo cienko rozwalkowac, wtedy tylko beda one naprawdę chrupiące..

Przepis na paczki znajdziecie tu....



Przepis na faworki:

9 zoltek
5 lyzek kwaśnej Śmietany
szczypta soli
pól kg maki
2 lyzki bardzo zimnej wody
50 g masla, ziemnego i pokrojonego
2 l oleju do smażenia, smalcu lub oleju do frytkownicy.

Składniki laczymy ze soba nozem w misce lub za pomoca miksera ze specjalnym nozem do siekania i ciasta kruchego. Ciasto musi miec konsystencje ciasta na makaron.  Teraz ciasto trzeba wyrobic, szybko i tłuc je walkiem po kilka razy skladajac je na pól. Takim sposobem wbijamy powietrze w ciasto, dzięki temu pięknie urośnie i będzie bardzo kruche.. Odkładamy je do lodówki, zawinięte w folie, na okolo 2-3 godziny.

Po wyjęciu od razu wałkujemy. Najlepiej podzielić na kilka czesci, walkowac jedna a resztę schować do lodówki aby się nie ogrzało. Ciasto wałkujemy bardzo, bardzo cienko. Tniemy w grube wstazki o dlugosci okolo 15 cm. Nacinamy w środku i przekładamy jeden koniec przez srodek. Tak uzyskamy kształt faworka. 


To moje pomocnice. Wywijają faworki, ze hej. :)







Faworki nalezy ukladac na ściereczkach i ściereczkami przykrywac. Układam je warstwami, jedne na drugich.




Faworki smażymy w temp 180 stopni. Nie mniej i nie więcej. Gdy temp tłuszczu będzie za niska, nasiakna  a gdy za wysoka, spala się. 


Osaczamy na ręczniku papierowym. 

Posypujemy obficie cukrem pudrem/...




Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Ja wiem dlaczego te faworki i pączki są najlepsze na świecie jak się ma takie piękne pomocnice w kuchni . Już wczoraj widziałam na FB że przygotowania do tłustego czwartku idą pełną parą :)
    pozdrawiam serdecznie i proszę pozdrowić śliczne córeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekujemy za mily kometarz i pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile smakołyków i jacy fajni pomocnicy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ileż smakołyków! Widać, że będzie komu jeść :)
    Przeogromnie zazdroszczę CI takich pomocników w kuchni! ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jest komu jesc..:) wszytsko znika w mgnieniu oka :) dziekuje za wizyte.

      Usuń