Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

sobota, 7 września 2013

Lumpia z warzywami



Przepyszna przekąska na wieczór lub jako dodatek do zupy. Przepis zaczerpnięty z programu "Nowe imperium kulinarne" na kanale kuchnia +. Jeden wyjątek, moje sa bez mięsa i bez sosu.

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
200 g cebuli
225 g marchwi
180 g kiełków fasoli
150 g dymki
210 g kapusty
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
30 płatków ciasta na lumpia (ciasto filo tez moze byc)
olej do smażenia


Przygotowanie:

Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce lub zemleć. Kiełki bambusa pokroić w zapałkę. Pokroić dymkę na cienkie plasterki. Kapustę cienko poszatkować.

Wlać na patelnię lub do woka 1 łyżkę oleju i mocno rozgrzać. Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 1-2 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodać kapustę, kiełki fasoli i bambusa, marchewkę i dymkę, zamieszać i chwilę smażyć  na dużym ogniu, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia. 3 czubate łyżki nadzienia nałożyć ukośnie na płatek ciasta w pobliżu jednego z rogów i uformować wałeczek. Zawinąć róg ciasta na nadzienie, założyć boki i ciasno zrolować. Zwilżyć róg ciasta wodą i skleić. Odłożyć na tacę i przykryć folią, by ciasto nie wysychało. Podobnie zrolować pozostałe.






nadal zapraszam na moje akcje na durszlaku



























Print Friendly and PDF



















3 komentarze:

  1. bardzo ciekawe danie, chętnie bym je spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwsze słyszę o cieście lumpia, bardzo ciekawe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez o takim nie slyszalam, tak stoi w przepisie z kuchni+ , dlatego dopisalam, ze ja uzywam ciasta filo.:) pozdrawiam serdecznie

      Usuń