Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

piątek, 4 kwietnia 2014

Spaghetti aglio olio e peperoncino z tunczykiem



Uwielbiamy makarony. Jesteśmy makaronozerni az tak bardzo, ze goszcza one na naszym stole nawet 3-4  razy w tyg.. Najwazniejsze w daniu z makaronem jest - MAKARON! Jeśli zalezy Wam na tym aby danie, które podacie bylo smaczne i efektowne , nie oszczędzajcie na makaronie. Musi byc dobrej jakości inaczej albo się rozgotuje albo rozpadnie lub będzie po prostu niewyraźnym kluchem, ktorego smaku nie poprawi najlepszy sos. We Wloszech mówi się, ze makaron musi byc na tyle smaczny, ze gdy podamy go polanego oliwa z oliwek i popieprzymy jest juz wybornym daniem. I to prawda. Z makaronem jest jak z ziemniakami. rozgotowane, wodniste lub stare zepsuje najlepsze danie. Pamiętajmy, ze kupując makarony decydujcie się na te z wyższej polki. Nie bede podawać nazw firm ale firmy włoskie maja wspaniale makarony. Zeby się przekonać czy makaron jest godny uwagi sprawdź opakowanie. Jeśli widoczne sa makarony popękane, pokruszone lub  nie w jednolitym kolorze, odrzuc go, nie kupuj. makaron musi byc jednolity, niepopękany i niepołamany. Taki makaron się nie rozgotuje, nie rozpadnie i nie sklei. Makaron dobrej jakości nie jest mieszany wiec ugotuje się nam w jednakowym czasie. 

Po drugie, kup paczkę makaronu, ugotuj al'dente , polej dobra oliwa, posyp parmezanem lub pecorino, posyp suszonym oregano i spróbuj. Jeśli Ci smakuje i zjesz cala porcje, możesz byc pewna, ze taki makaron jest godny uwagi.

Powodzenia!


Składniki:

100 g makaronu spaghetti na 1 osobę
dobra oliwa z oliwek do smażenia
dobra oliwa z oliwek ekstra vergine
chilli - swieze lub cale papryczki suszone (nie w proszku)
parmezan lub pecorino lub inny dobry twardy ser
pól glowki dużego czosnku
sol i pieprz
tuńczyk w puszczce dobrej jakości
ewentualnie bazylia

Wykonanie:

Wlej na patelnie oliwę z oliwek do smażenia. Obierz czosnek, wyjmij srodki, pokrój w plasterki, wrzuc na oliwę. Pokrój chilli i dorzuc na patelnie. Posól.
Wszystko smaz na małym ogniu tak długo az czosnek się zrumieni. Nie moze się spalic bo sos zrobi się gorzki. 

W tym czasie ugotuj makaron al'dente. Odcedź i dorzuc do sosu. Wymieszaj na malym ogniu przez kilka sekund az makaron zacznie wypijać sos. 
Przeloz do chłodnej miski. W ten sposób makaron przestanie się gotować i wypijac sos. Nie sklei się.
Na talerzu popieprz, polej dobra oliwa z oliwek i posyp serem. Dodaj tuńczyka.  

Pamiętaj, ze takie danie podajemy od razu. Ono nie moze czekac nawet 2 minut. Inaczej zrobi się kluskowate. 
Pamiętaj, ze w momencie gdy podpalasz ogień pod patelnia, woda na makaron musi wrzec  (wode posol gdy sie zagotuje)i w tym czasie jak robi się sos musi się gotować makaron. 
Po odcedzeniu od razu wrzucaj na goracy sos.


Smacznego!




4 komentarze:

  1. Mimo, że jestem wielką fanką makaronu w każdej postaci to tak przyrządzonego jeszcze nie jadłam. Musze to koniecznie zmienić :)

    OdpowiedzUsuń