Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

piątek, 11 kwietnia 2014

Zapiekany baklazan z kuskusem.



Od jakiegoś juz czasu chodzi za mna baklazan. Uwielbiam baklazana w makaronie, w zapiekankach, smażonego lub jako przystawkę z grilla. Jedynym daniem za jakim nie przepadam to baklazan gotowany. Ale coz tam, kazdy ma cos.. :) mam  i ja.

Dzisiejsza propozycja to moja wersja włoskiej parmigany. Parmigana jest z mozzarella i jest zapiekana w piecu lub piekarniku ale, ze mój piekarnik szlag trafil a smak na parmiegane został, postanowiłam wyprobowac wersje z mikrofali.

Wyszło dobrze, smacznie. Nie tak jak z pieca ale... moze byc na uśpienie mojej zachcianki na jakiś tam okres czasu.

Tak wiec, na 6 osób potrzebujemy:

2 duze baklazany
8 dużych pomidorów
4 ząbki czosnku pozbawione przerosnietego srodka, posiekane
bazylia, okolo 10 listków.
ser  pecorino
ser do zapiekania
oliwa z oliwek do smażenia
olej do smażenia
chilli
sol i pieprz


Baklazany smażymy pokrojone w plastry .
Odsaczamy z nadmiaru (dużego nadmiaru) tłuszczu. Baklazan wręcz wypija tłuszcz z patelni w ilościach niebywałych :) Odsaczamy i odciskamy w papierowe ręczniki aby pozbyć się oleju.

 



Układamy w żaroodpornym naczyniu. Układamy tez bazylie.




Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy czosnek i papryczkę chilli pokrojona drobno z pestkami.  Następnie wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę. Podlewamy odrobina wody, solimy i pieprzymy. Gotujemy do momentu az pomidory się rozgotują. Miksujemy.

Po miksowaniu gotujemy jakiś czas do momentu zagęszczenia się sosu.
 Chodzi o to, zeby odparować jak najwięcej wody.




Sosem polewamy baklazany, posypujemy serem. 
Następnie kolejna warstwa baklazana, bazylii, sosu i sera,

 


 Na koniec dajemy mozzarelle lun inny ser dobry do zapiekania.




Pieczemy okolo 1- minut w temp 180-200 stopni C.
W mikrofali piekłam ja 10 minut.
 





Zapiekankę podałam z pomidorowym kuskusem z dodatkiem soczewicy z puszki, soli, pieprzu, dwóch lyzek oliwy z oliwek, chilli i pomidorków koktajlowych.




Do tego polski akcent - kotlecik z piersi kurczaka.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz