Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

wtorek, 1 kwietnia 2014

Zupa krem z porow.



Porów ci u nas dostatek w ogrodzie. Jak juz wcześniej wspominałam, zima byla u nas lekka, wiec sporo warzyw przetrwało do teraz. Nowalijki zagoscily w tym roku na stole, trochę wcześniej niz zawsze. Jaka by tu zupe upichcic? Ziemniaki, pory i cebula. Świetne polaczenie, smaczne danie i dobre dla tych co na diecie. Jesli danie ma byc dla osoby na diecie, zrezygnujmy ze smietany i dodajmy jogortu naturalnego 0% tluszczu.


A wiec:
Zupa krem z porów:

6 porów, średnich
6 ziemniaków sporych
2 duze cebule, czerwone
2 ząbki czosnku
marchewka, średnia
seler, glowa mala
2 lyzki masla 
2 lyzki oliwy z oliwek do smażenia
sol
pieprz
bulion 2 l (warzywny)
 tymianek swiezy
lisc selera
jogurt naturalny 0% tluszczu
ewentualnie śmietana


wykonanie:

 Ziemniaki obieramy, kroimy i wrzucamy do bulionu. Bulion trzeba zagotować i doprawić do smaku sola i pieprzem.

Pory myjemy, kroimy w paski. Cebule kroimy w krazki. Czosnek obieramy, przekrajmy na pól i wyjmujemy ze srodka wyrastający czosnek, taki szczypiorek. Czosnek zaczna na wiosne kielkowac, trzeba go tego kielka pozbawić, inaczej będzie gorzki.
Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.


Topimy na patelni maslo i dodajemy oliwę. To zapobiegnie paleniu się masla. Wrzucamy pory, czosnek i cebule. Dodajemy marchew i selera. Dusimy ciągle mieszając okolo 10 minut. Warzywa maja się dusic nie smazyc.

Solimy i pieprzymy do smaku.

Uduszone warzywa dodajemy do bulionu. Wrzucamy tez umyty lisc selera.

Zupę gotujemy okolo 30 minut na malym ogniu.

Doprawiamy. Miksujemy.
Juz na talerzu dodajemy lyzke Śmietany lub jogortu i oprószamy listkami tymianku.

Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, jest przepyszna. Warto wyprobowac :) Dziekuje za odwiedziny i komentarz.

      Usuń
  2. Pychota!
    Nie mam porów w ogrodzie,ale Twoją zupę i tak ugotuję.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, dziekuje za odwiedziny i mily komentarz..:)

      Usuń