Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Spaghetti z karczochami.



 Jak juz wcześniej wspominałam, kocham makarony pod kazda postacią. Kolejna wiosenna jego odmiana jest spaghetti z karczochami. Karczochy ubóstwiam. Szczególnie te w oleju ze słoika. Niestety na te swieze z ogrodu muszę jeszcze poczekać ale mysle, ze za miesiąc gdzieś bede juz miala swoje własne karczochy. 


W tej wersji mozna uzyc i tych ze słoika i, tych swiezych. swieze wcześniej nalezy obrac i ugotować okolo 20-30 minut w zaleznosci od wielkości kwiatu. 

Po ugotowaniu wrzucamy je na oliwę tak jak te ze słoiczka

Składniki na 4 porcje:

Spaghetti 400 g
słoiczek karczochów w oleju
papryczka chilli (swieza lub suszona lecz nie w proszku)
kilka listków bazylii
8 pomidorków koktajlowych
dobra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwa z oliwek do smażenia (czyli 2-3 tłoczenie)
4 ząbki czosnku , przekrojone i pozbawione przerastajacych srodkow.
ser pecorino lub parmezan
sol i pieprz


ewentualnie
mięso na pulpety

250 g mięsa z kurczaka
100 g wołowiny
100 g wieprzowiny
sol i pieprz
oregano suszone
jajko
czerstwa bulka (pól jeśli duza) namoczona w mleku
pecorino
 olej do smażenia
bulka tarta do obtoczenia pulpetow

 Wykonanie:

Jeśli podasz spaghetti z pulpetami, zacznij od nich.
Wymieszaj mięso z jajkiem, namoczona bulka, garscia pecorino, dopraw do smaku.
Ulep malutkie pulpeciki i kazdy obtocz w bulce tartej. Usmaż na oleju. Odsącz na ręczniku papierowym.


 Teraz sos:

Nastaw wodę na makaron. Posól dopiero gdy zacznie wrzec. Slona woda dluzej się gotuje.
W  czasie gdy woda się gotuje przygotuj czosnek, papryczkę, pomidorki. Wlej na patelnie okolo 6 lyzek oliwy do smażenia. Wrzuc czosnek i papryczkę chilli. Smaz chwile i dorzuc karczochy. Jeśli sa cale, przekrój na pól. Jeśli robisz je ze swiezymi możesz poobrywac listki i tak dodac do sosu. Na koniec wrzuc pomidorki pokrojone w ćwiartki. Wrzuc makaron do wody i ja posól.  Wlej dwie lyzki wody z gotującego się makaronu do sosu. posól i popieprz do smaku.

Makaron gotuj o 2 minuty krócej niz podany czas na opakowaniu, wtedy będzie lekko niedogotowany. Dojdzie w sosie. Makaron odlej i od razu wrzuc do sosu. Dorzuc posiekana bazylie.

Podawaj polany oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra vergine), posypany serem i pulpecikami podgrzanymi przez chwile w piekarniku lub mikrofali.

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i na pewno równie niesamowicie smakuje.Wypróbowałabym choćby zaraz ale niestety nie mam pomysłu skąd obecnie wziąść karczochy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, polecam karczochy ze sloika w oliwie..:) Dobrej jakosci..

      Usuń
  2. Pycha, jutro na wieczór, juz mi ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń