Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

poniedziałek, 16 września 2013

Ciasto odrywane z jablkami i cynamonem.



 Przepyszne ciasto drozdzowe z tarkowanymi jabłkami i cynamonem.
Juz takie ciasto mam na blogu tyle, ze tym razem zmiana jest wprowadzenie tarkowanych jabłuszek TU znajdziecie przepis i sposób wykonania i krojenia.
 Przepis zawiera dodatkowo dwa jabłka, które tarkujemy na dużych oczkach  i mieszamy z dwoma lyzkami mieszanki cukru i cynamonu. Reszta jest tak jak w przepisie. Jabłka układamy na cieście gdy je pokroimy.

Polecam szczególnie teraz gdy zaczynają się zbiory jabłek.
Pychotka!

"Dlaczego kochamy to polaczenie? Nie wiem jak Wy ale dla mnie zapach jabłek i cynamonu kojarzy się zawsze z dziecinstwem, gdy babcia piekla drozdzowke z cynamonem i kruszonka a do tego kompot z jabłek. Teraz, po latach, nieważne w jakiej kolejności i jak skomponowane, jabłka z cynamonem sa czymś magicznym. Przygotujcie takie ciasto i poczujcie się jak u Babci w kuchni pachnącej sadem :)"











Przepis bierze udział w akcji
















http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470









9 komentarzy:

  1. Genialny pomysł! Dotychczas robiłam chlebek odrywany w wersji wytrawnej, muszę spróbować jabłecznika :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robie to ciasto od dawna, teraz jest jeszcze plus jabluszka :)

      Usuń
  2. Świetne są te odrywane ciasta, może kiedyś też się skuszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. bo przepis jest tu http://nieziemska-kuchnia.blogspot.nl/2012/08/krojone-ciasto-drozdzowe-z-cynamonem.html

      Usuń