Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

czwartek, 26 września 2013

Smazona kapusta jak u Babci.

 Pamiętam ten zapach, niedziela, ciemny sos  z wołowiny lub wieprzowiny, smażona kapusta, ciasto drozdzowe z kruszonka :) Takie zapachy dochodziły z kuchni u Babci Maryni. Uwielbiam smażona kapustę, robię jej kilka wersji a podaje z roznymi dodatkami. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami i zrazami z wołowiny.

Inna wariacja, która polecam jest upieczenie smazonej kapusty i zapieczenie jej z parmezanem, jak wyżej lub jako dodatek do wytrawnych pierogów.

Palce lizac!

Włoska kapustę kroimy w 8 czesci, obgotowujemy w osolonej wodzie, odsaczamy i obsmażamy na klarowanym masle z lyzka oleju. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy serem (tu parmezan) i bulka tarta i pieczemy w temp 240 st C przez okolo 15 minut.

Podajemy goraca ze zrazami z wołowiny.

Smacznego!








Kilka zdjec ze zbiorow orzechow wloskich. W tym roku piekne zbiory!






http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz