Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

poniedziałek, 2 września 2013

Muffinki urodzinowe



Takie mufineczki zrobiłam mojej córci do szkoly jako prezenciki dla dzieci.
Taka wlasnie jedna z wielu ciekawostek jest traktatie - czyli poczęstunek, który przynosi solenizant do klasy.
Nasze muffiny sa zrobione wedle tego przepisu z dodatkiem czekolady pokrojonej i wrzuconej do ciasta.

skladniki
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 duże jajko
1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)
1/2 szklanki oleju roślinnego
ja dodałam jeszcze czekoladę. duuużoooo czekolady.:)
Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.



A tak wygladaly po tym jak zostały przystrojone w motylki, przybite lizakiem i zapakowane w folie z Julki zdjęciem.
Dzieciakom bardzo się podobaly wiec zapraszam do korzystania z pomysłu, kto wie, moze i w Polsce mozna tak obchodzić urodziny w klasie.
Pozdrawiamy.









Nadal zapraszam na moje akcje na durszlaku.














 





Print Friendly and PDF

3 komentarze: