Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

czwartek, 14 sierpnia 2014

Madeleines.






Przepis pochodzi z ksiazki Rachel Khoo "Mala paryska kuchnia". U niej w przepisie znajduje sie tez propozycja na dodanie kremu cytrynowego lecz nie skorzystalam z tej propozycji gdyz byly to moje pierwsze magdalenki i chcialam je upiec w tradycyjny sposob.

Magdalelnki sa delikatne, puszyste i wilgotne. Maja cudowny smak, zapach i prezentacje. Tak wiec polecam je i malym i tym duzym. Uwaga! Mozna sie zagubic w ich smaku i stracic panowanie nad soba i zdrowy rozsadek.

Skladniki na okolo 30 srednich muszelek:

3 jajka
130 g cukru mialkiego
200g maki pszennej
10 g proszku do pieczenia
Skorka starta ze sparzonej cytryny
20g miodu
60 ml mleka
200 g roztopionego masla i ostudzonego
Cukier puder do podypania


Ubij jajka z cukrem na pulchna, jasna mase. Make i proszek przesiej do drugiej miski i dodaj skorke z cytryny.
Polacz miod z mlekiem i ostudzonym maslem, dodaj mase jajeczna i wymieszaj. Odstaw na jakas godzine.

Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 190stopni C. Foremke natrzyj maslem . Wlej masy do 3/4 wysokosci i piecz 5 minut. Wylacz piekarnik na jedna minute. Zmniejsz temp do 160 stopni i ponownie wlacz piekarnik na 3-4 minuty. W taki wlasnie sposob powstana charakterystyczne wglebienia muszelek. Odstaw do wystudzenia. Posyp cukrem pudrem.



Smacznego!







Polecam ksiazke Rachel wszystkim tym, ktorzy lubia kuchnie francuska i nie odstraszy ich to, tradycyjne dania podaje ona w nowym i swiezym wydaniu.







3 komentarze: