Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

piątek, 18 października 2013

Pączki



Najpyszniejsze paczki na swiecie. Mięciutkie, delikatne i puszyste. Obiecuje, ze robiąc wszystko według przepisu, paczki udadzą się i co najlepsze , na drugi dzień beda nadal puszyste. 

Składniki na ciasto:

800 g mąki pszennej + około 50 - 70 g do podsypywania
14 g drożdży suchych lub 28 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
100 g drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mleka
4 duże jajka
2 żółtka
100 g masła, roztopionego
3 łyżki ekstraktu z cytryny lub pomarańczy

Dodatkowo:

konfitura z róży do nadziania
lukier lub cukier puder do oprószenia

 5 l oleju do smażenia
Osobiście smaze w maszynie do frytek, bo łatwiej tam ustawic temperaturę i korzystam ze specjalnego oleju do frytkownicy.



Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w maszynie dodając najpierw suche, pozniej po lewej sol, po prawej cukier. Na koniec płyny i drozdze. Wszystkie składniki musza byc w temp pokojowej, mleko podgrzewamy  z masłem. Musi byc naprawdę cieple aby drozdze zaczely jak najszybciej pracować.

Wyrabiając ręcznie trzeba wymieszać make z cukrem, drozdzami i sola, pozniej dodac mleko z rozpuszczonym masłem i roztrzepane jajka. Na koniec ekstrakt.

Ciasto musi wyrastać co najmniej 1,5 godziny w ciepłym pomieszczeniu.

Pozniej je ugniatamy , formujemy paczki i układamy na powierzchni posypanej maka i odstawiamy ponownie na co najmniej 1 h w cieple miejsce.

Gdy paczki pięknie napuchną trzeba rozgrzac olej z lyzka spirytusu lub octu do temp 180 stopni C, nie mniej i nie więcej.

Smazamy po 3 paczki, nie więcej, bo temp oleju spadnie za mocno.

Pamiętajmy, ze tylko bardzo mocno wyrosniete paczki pięknie nam się usmaza i beda miały obwodke. Jeśli paczki nie wyrosną, lub uszkodzimy je przy wrzucaniu na olej i zejdzie z nich powietrze otrzymamy kluchy, które nasiakna tłuszczem  i juz nie wyrosną w oleju.

Ostudz na papierze kuchennym, nadziewaj konfitura i posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Lukier:

2 szklanki cukru pudru, lyzka ciepłego soku z cytryny. Mieszamy a gdy lukier jest za twardy dodajemy po kilka kropel wrzątku.









Smacznego!



  Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. O rany...a ja dziś myślałam o pączkach..a tu takie pysznie wyglądające..muszę chyba jutro zrobić..

    OdpowiedzUsuń
  2. Pączki!!! Mogłabym jeść całymi dniami i nocami!

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedyś robiłam domowe... potem stwierdziłam, że nie mam na to siły :P

    OdpowiedzUsuń