Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

środa, 30 października 2013

Salatka z radicchio



Zima ogród zaczyna swiecic pustkami. Jedyne co w nim jeszcze rosnie to pory, kapusta, marchew, buraki i zimowe salaty. Jedna z nich jest wlasnie radicchio. Ma specyficzny smak, trochę gorzkawy ale mozna go zlamac dodając do sałatki takie  dodatki jak rodzynki, winogrona, jabłko, pomarańcza lub w druga stronę, limonka, marchew, feta lub pikantne papryczki.

W mojej dzisiejszej sałatce glowna role odgrywa ona ale jej smak zlamalam jabłkiem, korniszonem i octem balsamicznym.

Bardzo polecam wlasnie w takim okresie kiedy juz nam zaczyna brakować warzyw z ogrodu, gdy zastępujemy je gotowanymi lub konserwowanymi warzywami.

Salate myjemy, dobrze osuszamy, kroimy na czesci, wkładamy do miski i posypujemy sola i pieprzem, mieszamy delikatnie nie ugniatając salaty. 
Kroimy w plastry polowe jabłka i trzy korniszonki. Wrzucamy do salaty, polewamy 5 lyzkami oliwy z oliwek ekstra vergine, polewany 3 lyzkami soku z cytryny i kończymy dzielo kilkoma kroplami octem balsamicznego.

Salatke podajemy natychmiast aby sol nie wycisnela z niej soków.


Smacznego!



Print Friendly and PDF

1 komentarz: