Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

wtorek, 7 sierpnia 2012

Muffinki - bardzo czekoladowe.

Dzisiaj muffinki. Wielka rozkosz zamknieta w malej babeczce. Ma ktos watpliwosci dlaczego wlasnie nazwa babeczki?? Czyzby od tego, ze takie slodkie sa i nigdy nie mamy ich dosc?:)


,,,zaczniemy od czekoladowych. Bardzo czekoladowych, z wisniami i kawalkami gorzkiej czekolady.
Polecam szczegolnie tym, ktorzy kochaja czekolade w kazdej ilosci i postaci, tak jak ja. Sa nie za slodkie, puszyste , miekkie i wilgotne. Polewa z zelatyna jest rewelacyjna i nie splywa z muffinek, wiec polecam bardzo,,,,
przepis na muffiny zaczerpniety z bloga mala kawiarenka. (zmieniony)




skladniki:

1 i 2/3 szklanki (uzywam cup)
1/2 szkl holenderskiego kakao
szczypta soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia 
1 lyzeczka sody 
2/3 szkl cukru 
2 lyzki miekkiego masla
wisnie z konfitury
2 jajka
1/2 lyzeczki aromatu (do wyboru)
1 szkl mleka
100 g gorzkiej czekolady ( pokrojonej w male kawaleczki)


wykonanie:

Make, kakao, sode i proszek do pieczenia przesiac do miski, dodac sol i cukier. Dodac maslo i utrzec je z suchymi skladnikami. 
W drugiej misce wymieszaj mokre skladniki i dodaj do suchych. Wymieszaj, lecz tylko tyle aby skladniki sie polaczyly. 
Pieczemy w temp 200 st C okolo 20 minut.




Polewa czekoladowa:

w garnuszku roztop 125 g masla, niesolonego. Nie zagotowywac! Maslo ma sie tylko roztopic, nie smazyc. Natychmiast dodaj przesiane 4 lyzki kakao i 4 lyzki cukru. Dolej 30 ml smietanki kremowki. Podgrzewaj do zgestnienia, okolo 5 minut. Wylacz i przestudz. W miseczce rozpusc w jedenj lyzeczce wody, platek zelatyny. Po rozpuszczeniu dodaj zelatyne do polewy, wymieszaj i odstaw do stezenia. Gdy bedzie juz gesta, zanuzaj kazda muffinke w polewie i odstawiaj do stezenia czekolady. 
Polewa jest nie za gesta a dzieki zelatynie nie kruszy sie i jest blyszczaca.




smacznego! 



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz