Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

sobota, 18 sierpnia 2012

Salatka "Letni wieczor"



Nareszcie w Holandii nastalo lato. Pozno, lecz lepiej pozniej niz wcale. Z tej okazji pomidorowo, letnio, oliwkowo  i winnie. Przepis ten bierze udzial w akcji - konkursie na durszlaku. Dobieramy potrawy do wina alzackiego. Wiec dobieram. Mysle, ze zasmakuje i Wam i Jury konkursu. Polecam na goracy dzien , bo wlasnie wtedy mamy najmniejsza ochote na gotowanie ale wielkie apetyty na dobre jedzenie. 
Jest szybka w przygotowaniu i dokladnie tak znika z polmiska - w mgnieniu oka.


Skladniki:

- pomidory w roznych rozmiarach, smakach, ksztaltach i kolorach (najlepiej ekologiczne - te uzyte w przepisie sa z mojego ogrodu, pomaranczowe, czerwone, zolte koktajlowe, Tygrysie, czarna grusza, san Marzano ) 

- Cebula (biala i czerwona)

- ser (mozna uzyc takiego jaki masz w lodowce, lecz nie zolty, mozarella,  plesniak )

- bazylia, swieza, najlepiej ekologiczna, 

- szczypiorek (niekoniecznie)

- seler naciowy (jedna lozyga)

- oliwa extra vergine

- sol, pieprz i chili swieze


Pomidory kroimy w czastki (takie jakie lubimy),  cebule w krazki, szczypiorek drobno, ser w kostke lub kruszymy w przypadku plesniaka na kawaleczki, seler w paseczki, chili bardzo drobno.

Bazylie kroimy w paseczki. Mieszamy wszystkie skladniki w misce. W sloiku wymieszaj oliwe z pieprzem i sola, wlej do warzyw, zamieszaj .. przeloz na polmisek, podawaj z chrupiaca francuska bagietka i winem   
Muscat d’Alsace

Dlaczego akurat to wino? Poniewaz wlasnie ono najlepiej, latem, pasuje do salatek i warzyw. Podawane jest z przystawkami, wiec jak najbardziej polecam je do mojej letniej salatki. Jego cudowny smak utrzymany w tonacji brzoskwin, moreli i mandarynek zlagodzi smak chili , a podkresli smak slodkich pomidorow. 
Polecam!!



Przepis bierze udzial w akcji

 







 


smacznego!!!
Print Friendly and PDF

5 komentarzy: