Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Tarta cytrynowa wg Julii Child

Witam.
Pierwszy post i pierwszy przepis na moim kulinarnym blogu. Postanowilam stworzyc miejsce, gdzie bede zamieszczac tylko przepisy. Na moim pierwszym blogu, pojawil sie jakis wirus, nie wiem co z tym zrobic, wiec na jakis czas, przenosze sie tutaj. Mam nadzieje, ze spodoba sie Wam i blog i, przepisy.

tarta ta bierze udzial w akcji na durszlaku.
100 lat Julio!!







Tarta cytrynowa.



Klasyka gatunku. Slodkie tarty sa kuszace a jednak tak niewielu decyduje sie na ich pieczenie. Moze dlatego, ze wydaja sie takie niedostepne i delikatne. A przeciez sa proste i, przepyszne. Warto wiec sie do nich przekonac i zaczac od np. Tarty cytrynowej.

Spod upieklam na podstawie przepisu Julii Child.

skladniki:

1 i 1/2  szklanki maki tortowej
1/2 szklanki maki krupczatki,
170 g schlodzonego masla, 
szczypta soli,
2 lyzki cukru,
pol szklanki bardzo zimnej wody (lodowatej),

Do miksera z nozem wsypac make, przesiana, dodac pokrojone w kostke maslo, sol, cukier, miksowac pulsacyjnie okolo 10 sekund, ponownie 10 sekund i dodac wode, jeszcze raz 10 sekund az ciasto zbije sie w kule.

Przelozyc na blat oproszony maka, uformowac gladka kule, owinac w folie spozywcza i wlozyc na 1/2 h do zamrazalnika lub na 2 h do lodowki.
Wyjac, rozwalkowac na posypanej maka stolnicy, forme do tarty posmarowac maslem, wylozyc ciastem, docisnac do foremki, ponakuwac widelcem, wylozyc papierem do pieczenia, wsypac groch, lub ryz, do obciazenia ciasta i zapiekac okolo 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjac, usunac obciazenie, opiekac jeszcze okolo 5 minut do zbrazowienia spodu.

wyjac.

Skladniki na mase   (zapozyczone od Dorotus, poprawione).

5 jaj
150 gram cukru,
2 lyzeczki maki ziemniaczanej,
120 ml soku z cytryny,
otarta skorka z 2 cytryn,
250 ml smietanki kremowki,


Zmiksowac, lecz nie ubijac, tak, aby nie powstala piana na powierzni masy. Aby masa sie nie sciela w czasie pieczenia, musimy sok z cytryn dodawac do zmiksowanych skladnikow, powoli i delikatnie go dolewajac.

Wlac na spod i piec w temp. 200 stopni C okolo 30 minut, do sciecia sie masy. Wyjac i ostudzic. Wlozyc do lodowki na conajmniej jedna godzine.
Podawac schlodzona.
Pycha.





Smacznego!



Print Friendly and PDF

1 komentarz:

  1. Wspaniała ta Twoja tarta! Aż ślinka cieknie!!! Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń